• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kledingfabrikant Vlisco schrapt 320 banen

Kledingfabrikant Vlisco schrapt 320 banen

Door Tessa Guntlisbergen

28 okt. 2015

Business

De Helmondse textielfabrikant Vlisco gaat reorganiseren om verliezen tegen te gaan. Van de in totaal 2.700 banen verdwijnen er 320, waarvan 200 in Nederland. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend aan het personeel.

Vlisco, dat stoffen maakt voor traditionele Afrikaanse klederdracht, heeft laten weten dat er wordt gesneden in zowel kantoor- als fabrieksbanen. Door dalende prijzen van grondstoffen en olie ging het al een tijd niet goed met de economie in veel Afrikaanse landen. Daardoor is de vraag naar stoffen teruggelopen en verwacht het bedrijf dit jaar verlies te maken.

De herstructurering is volgens Vlisco noodzakelijk om te overleven, maar komt niet geheel onverwacht voor het personeel. Afgelopen maand verving Britse investeringsmaatschappij Actis, de eigenaar van Vlisco die het bedrijf vorig jaar nog wilde verkopen, oud topman Hans Ouwendijk vanwege tegenvallende resultaten. Vlisco benoemde Brit Suddens als nieuwe CEO, die eerder bij schoenenmerk Dr. Martens al een succesvolle reorganisatie doorvoerde.

Suddens zet het mes in meerdere lagen van de organisatie. Zo gaat Vlisco van vier ploegendiensten terug naar drie en wordt bovendien een managementlaag helemaal weggesneden. Lagere managers in Nederland en Afrika krijgen nu meer zeggenschap, zo laat Suddens weten aan het Financieele Dagblad.

Vlisco heeft 2.700 mensen in dienst, waarvan 900 in Nederland, verdeeld over Helmond en Amstelveen. De overige 1.800 mensen werken in Afrikaanse landen als Ivoorkust en Ghana. Wie er precies ontslagen worden, is nog niet bekend.

reorganisatie
Vlisco