• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Kledingimport EU uit Azië fors toegenomen

Kledingimport EU uit Azië fors toegenomen

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ruim 77 procent van de geïmporteerde kleding naar de Europese Unie is afkomstig uit Azië. Dat is een verdubbeling in tien jaar tijd. In Nederland werd in 2015 voor 7,2 miljard euro aan kleding ingevoerd. In totaal importeerden de landen van de EU in 2015 voor 81 miljard euro aan kleding. In 2005 was dat nog 49 miljard. Aziatische landen droegen 30 miljard euro bij aan deze groei, waarvan China en Bangladesh samen 75 procent voor hun rekening namen. Dat meldt het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bericht verder dat kleding nu goedkoper is dan tien jaar geleden. Tussen 2005 en 2015 was de gemiddelde kledingprijs niet eerder zo laag. Het overgrote deel van de kleding dat in Nederlandse winkels hangt is gemaakt in Azië en kan tegen lage prijzen worden verkocht. Volgens het CBS zijn de prijzen in twee jaar tijd met bijna 4 procent gedaald.

Voor landen als Bangladesh, Cambodja en Pakistan is de export van kleding naar de EU van groot belang voor de economie. Vooral in Bangladesh was de export van kleding in 2015 goed voor bijna de helft van de totale exportwaarde. In Cambodja was dat bijna 30 procent. Ook de export van Sri Lanka en Pakistan wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag naar kleding vanuit de EU.

Een deel van de in Nederland ingevoerde kleding wordt doorgevoerd naar andere landen, en ook via andere Europese landen komt Aziatische kleding ons land binnen.

Afbeeldingen: CBS

CBS
kledingimport