• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Kredietverzekeraars wijzigen kredietlimieten, zetten ondernemers klem’

‘Kredietverzekeraars wijzigen kredietlimieten, zetten ondernemers klem’

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

De drie grootste Nederlandse kredietverzekeraars, Atradius, Euler Hermes en Coface, verlagen of beëindigen hun kredietlimieten. Ook weigeren de verzekeraars veel nieuwe aanvragen. Dat meldt het Financieel Dagblad op basis van een rondgang. Als reden noemen de verzekeraars de risico’s verbonden aan de verspreiding van Covid-19. Volgens het FD zijn hierdoor ‘tientallen winstgevende ketens waaronder Brantano, Nelson, Omoda, Van Tilburg Mode en Ziengs’, in de knel komen te zitten.

Kredietverzekeringen, verzekeringen op de betaling van bestellingen, zijn voor modebedrijven cruciaal om hun winkels te voorzien van nieuwe producten. “Zonder deze garanties verliezen ondernemers de steun van banken en andere financiële partners en stokt de toelevering,” verklaart het FD. Niet alleen worden nieuwe aanvragen voor kredietverzekeringen afgewezen, maar ook worden bestaande polissen aangepast of stopgezet. Zolang een bestelling niet geleverd is, onderstreept het FD, kunnen verzekeraars de voorwaarden van polissen wijzigen.

Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie Inretail, waarschuwt in het FD dat de retail, “een sector die honderdduizenden mensen werk biedt en toch al zwaar onder druk staat, op deze manier omver (wordt) getrokken. Als kosten doorlopen en geen omzet wordt gemaakt, dan kan iedereen bedenken op welk rampscenario de retail afstevent. Hier is overheidsingrijpen nodig,” meent Meerman.

“Hoe schrijnend de situatie is voor getroffen winkeliers, er moet ook begrip zijn voor de opstelling van financiële partijen”, aldus Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegenover het FD. “Het kabinet kan niet verwachten dat verzekeraars en banken hun eigen solvabiliteit in de waagschaal stellen om een ondernemer te steunen.” Volgens Hoogduin zou de Nederlandse overheid haar garantstelling voor bedrijfskredieten moeten uitbreiden. “Het kabinet moet nu eerst de brand blussen. Daarna pas kun je kijken hoe je de rekening verdeelt.”

Euler Hermes en Coface waren volgens het FD niet bereikbaar voor commentaar. Atradius liet aan het dagblad weten ‘bestaande limieten te reviewen samen met klanten', maar herkende zich niet in het idee dat deze ‘massaal zouden worden beëindigd’.

Meer lezen over de berichten gelinkt aan het coronavirus in de modeindustrie? Hier vindt u alle Nederlandstalige artikelen. Voor het internationale nieuws op de speciaal ingerichte pagina op FashionUnited.com klikt u hier.

Coronavirus
Krediet