• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld ter illustratie. Credits: Pexels.

Het lage-inkomensvoordeel (LIV), ook bekend als ‘primarkpremie’, vervalt vanaf volgend jaar. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangenomen dat de subsidie afschaft, zo meldt de Rijksoverheid op hun website.

De LIV-subsidie werd in het leven geroepen om ‘banen te creëren’ voor kwetsbare doelgroepen, maar bleek achteraf problematisch. Bedrijven die onder een bepaald bedrag aan loon betalen krijgen deze subsidie. “Bedrijven doen er dus alles aan om de salarissen laag te houden”, concludeert FNV Winkelstraat in een persbericht als reactie op het nieuws.

Per 1 januari 2025 wordt de LIV-subsidie voor werkgevers afgeschaft. Het geld dat vrijkomt met de afschaffing van de subsidie wordt volgens de Rijksoverheid gebruikt voor ‘het structureel maken van het loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak,’ aldus de Rijksoverheid op hun website.

FNV reageert op afschaffing lage-inkomensvoordeel

De Nederlandse vakbond FNV, die de subsidie ‘primarkpremie’ noemt, reageert in een persbericht op het nieuws. De FNV strijdt al enige tijd tegen de regeling LIV. Volgens de organisatie houdt de subsidie op langeloonbetalers ongelijkheid in stand.

Linda Vermeulen, vakbondsbestuurder voor FNV Winkelstraat reageert: ‘De primarkpremie is een cadeau aan het grootbedrijf en werkt als een boete op loonsverhoging. Elk jaar dat de subsidie bestaat, is een jaar te lang. De kabinetten Rutte geven gratis geld aan het grootbedrijf en maken het voor de mensen met lage inkomens nóg lastiger gemaakt om een loonsverhoging te krijgen.’

FNV