• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Lening voor mkb’er is duurder, hogere rente komt voor marktfalen’

‘Lening voor mkb’er is duurder, hogere rente komt voor marktfalen’

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited

Nederlandse midden- en kleinbedrijven die een lening afsluiten, betalen veel meer rente dan grootbedrijven. In vergelijking met andere Europese landen blijkt dat de rente voor de Nederlandse mkb ook hoger ligt. Dat komt deels door marktfalen, stellen experts van De Nederlandse Bank volgens het Financieele Dagblad.

Afgelopen vrijdag stelde demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, dat Nederland hogere rentes dan andere Europese landen betaalt. Het is voor de Nederlandse mkb’er 0,3 tot 0,8 procentpunt duurder om te lenen dan voor een grootbedrijf. Dat moet anders, vindt de minister, want het mkb is verantwoordelijk voor ruim 70 procent van de werkgelegenheid.

Als reden van de hogere rente wordt gegeven dat er voor geldverstrekkers grotere risico’s aan leningen aan mkb’ers hangen. Bovendien is er een hoger geschatte kans op wanbetaling en is het verliespercentage hoger. Daarnaast zijn leningen van mkb’ers vaak kleiner. Ook wordt het falen van de markt voor financiering als verklaring gegeven.

Om het voor de Nederlandse mkb makkelijker te maken om passende financiering te vinden, heeft minister Adriaansens opdracht gegeven om een ‘financieringshub’ te ontwikkelen. Dit moet een platform worden om financiers te kunnen vergelijken om zo de positie van mkb’ers te verbeteren. Bovendien werd in een beleidsdebat gesproken over de mogelijkheid om een mkb-bank op te richten, aldus het FD.

MKB
MKB Nederland