• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Luxe warenhuis Neiman Marcus wil naar de beurs

Luxe warenhuis Neiman Marcus wil naar de beurs

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Neiman Marcus bereidt een beursgang voor. Het Amerikaanse warenhuis heeft zich inmiddels geregistreerd bij de Securities and Exchange Commission. Door aandelen uit te geven hoopt Neiman Marcus de schulden af te kunnen betalen. Dat melden diverse media.

Met de beursgang wil het warenhuis 100 miljoen dollar ophalen, wat genoeg is om het inschrijfgeld te betalen. Wanneer het bedrijf daadwerkelijk naar de beurs gaat, hoeveel aandelen er worden uitgegeven en voor welk bedrag, is nog niet bekend. Ook zouden er nog geen bankiers benaderd zijn om de beursgang te begeleiden.

“Volgens bankiers is Neiman Marcus overbelast door schulden en misschien is het nu tijd om een gedeelte af te lossen,” zegt een anonieme bron tegen WWD. De resultaten vallen tegen door toeristen die de hand op de knip houden in het luxe warenhuis. Er komen weliswaar meer internationale toeristen naar de Verenigde Staten, maar de uitgaven op modegebied blijven achter vanwege de sterke dollar, waardoor het voor buitenlandse klanten duurder is om waren in de Verenigde Staten te kopen.

"Onze klanten zijn opgeleid, welvarend en digitaal verbonden", laat Neiman Marcus in een statement over de beursgang weten. Het bedrijf zegt dat ‘ongeveer 38 procent van de klanten een mediaan inkomen hebben, van meer dan 200.000 dollar per huishouden’.

Warenhuis Neiman Marcus wil schulden afbetalen met beursgang

“Dit lijkt mij een goed moment voor Neiman Marcus om naar de beurs te gaan,” zegt Craig Johnson, president van Customer Growth Partners in een reactie aan WWD. “De meest recente resultaten laten een vertraging zien ten opzichte van eerder dit jaar. De toeristische handel, onder meer met China, Brazilië, Rusland en Europa, is zwak geweest en zal erger worden voordat het beter wordt, met name China.” Vervolgend: “Dit is de beste manier om geld te verdienen. Het kan in de komende twee jaar nog slechter worden. Als je je registreert wil dat niet meteen zeggen dat je naar de beurs gaat. Ze willen een zekere flexibiliteit houden. Kortom, het is een liquidity event.” Afgezien van de schuldsituatie, is ‘Neiman's een zeer goed beheerde winkel met een zeer goed managementteam’.

Hoewel Neiman Marcus geen uitspraken doet over de mogelijke schulden in relatie met de mogelijke beursgang. Maar vorig jaar zei CEO Karen Catz van NMG tegen WWD: “We weten hoe we een bedrijf moeten runnen met veel schulden. Niet iedereen kan deze uitdaging aan, maar ons team begrijpt wat er nodig is om tot 260 miljoen dollar aan rentebetalingen per jaar te maken als gevolg van 4,5 miljard dollar schuld.”

Neiman Marcus bereidt tweede beursgang voor

Twee jaar geleden ging Neiman Marcus ook al naar de beurs; in juni 2013. De voormalige eigenaren, private equity firma's Warburg Pincus en TPG, namen het luxe warenhuis in 2005 over voor 5,1 miljard dollar. Twee jaar geleden discussieerden de partijen over een beursgang of een mogelijke verkoop van winkelbedrijf. Uiteindelijk werd Neiman Marcus in oktober 2013 gekocht door Ares Management en Canada Pension Plan Investment Board, voor een bedrag van 6 miljard dollar. De lange termijnschuld van het Amerikaanse warenhuis liep daarbij op van 2,7 miljard dollar naar 4,5 miljard dollar.

Vorig jaar maakte het luxe warenhuis bekend een grote vestiging te gaan openen in Manhattan, New York. Neiman Marcus tekende in september 2014 een huurcontract voor een groot pand aan de Hudson Yards, met een winkeloppervlakte van 23.000 vierkante meter. Concurrenten Nordstrom, Macy’s, Barneys New York en Saks Fifth Avenue (ver-)bouwen eveneens warenhuizen in New York.

Neiman Marcus is de op zeven na grootste warenhuisketen van de Verenigde Staten. Het luxe warenhuis heeft 41 vestigingen, 42 outletwinkels en tevens 2 winkels van Bergdorf Goodman. In 2014 rapporteerde het warenhuisconcern een omzet van 4,8 miljard dollar. Aan het einde van het derde kwartaal van het fiscale jaar 2015 liet het concern weten al ’22 opeenvolgende kwartalen met positieve kwartaalcijfers en vergelijkbare omzetgroei te boeken, met een gemiddelde kwartaalstijging van ruim 6 procent’.

Neiman Marcus