• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Macintosh: omzetdaling en verkoop Britse schoenenketens

Macintosh: omzetdaling en verkoop Britse schoenenketens

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Business

De Macintosh Retail Group heeft gisteren bevestigd dat de afdeling Fashion UK, waar de schoenenketens Brantano en Jones Bootmaker toe behoren, is verkocht.

Maar er was ook minder goed nieuws: Macintosh heeft de omzet in het derde kwartaal van 2015 namelijk opnieuw omlaag zien gaan. Een jaar geleden behaalde het bedrijf in Q3 nog een omzet van 113,4 miljoen euro, maar in dezelfde periode van dit jaar lag de omzet 5 miljoen euro lager.

Brantano en Jones Bootmaker niet langer onderdeel van Macintosh

Dat Macintosh zich wil gaan focussen op de schoenenmarkt van de Benelux maakte het bedrijf eerder al bekend, en met de verkoop van de schoenenketens Brantano UK en Jones Bootmaker is het bedrijf hier een stap dichterbij. De Britse tak werd verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Alteri Investors, wat Macintosh een netto opbrengst van 17 miljoen euro opleverde. Eerder dit jaar deed de retailgroep al afstand van Nea International. Gezamenlijk hebben deze twee verkopen het bedrijf een netto opbrengst van 36 miljoen opgebracht, wat volgens Staelen is gebruikt voor het deels aflossen van de schuld van het bedrijf.

Macintosh noteert opnieuw verlies

Net als in Q3 van 2014, heeft Macintosh ook Q3 van 2015 afgesloten met verlies. In het voorgaande jaar bedroeg het bedrijfsresultaat -5,6 miljoen euro, en dit jaar ging het om een bedrag van -4,2 miljoen euro. Het onderliggende resultaat laat een positiever beeld zien: dit is namelijk met 2,6 miljoen euro omhoog gegaan.

“Met een omzetstijging van 1,8 procent in het derde kwartaal en 9 procent in september in vergelijkbare winkels, haakten we aan bij de groei die we in het eerste halfjaar lieten zien,” stelde CEO Kurt Staelens in een persbericht. Omdat het bedrijf dit jaar 11,3 procent van de winkels heeft moeten sluiten, is de omzet van vergelijkbare winkels toch nog omhoog gegaan. Ondanks de lager uitgevallen totale omzet, heeft het bedrijf de online omzet van schoenen in de Benelux toch zien stijgen. In België en Luxemburg bedroeg de stijging op vergelijkbare basis 34,4 procent, en in Nederland ging het om een positief verschil van 5,8 procent. De opbrengst van de fysieke winkels daalde in Nederland met 7,3 procent en in België en Luxemburg met 4,5 procent, maar de gehele schoenenmarkt van deze landen had te maken met een nog sterkere omzetdaling.

Voor de rest van het jaar verwacht Macintosh een ´substantieel beter bedrijfsresultaat´ dan in de voorgaande maanden, wat verband houdt met het seizoenpatroon. Daarnaast hoopt het bedrijf in de nabije toekomst ook het verkoopproces van woonketen Kwantum af te kunnen ronden.

Macintosh heeft op dit moment ruim 550 schoenenwinkels in de Benelux. Het bedrijf is onder andere eigenaar van Invito, Dolcis en Manfield. De afdeling Living omvat ongeveer 110 winkels van Kwantum in België en Nederland.

Foto´s: www.facebook.com en www.recycling-services.co.uk


Brantano
Dolcis
Invito
Jones Bootmaker
kwantum
Macintosh
Manfield
Pro