• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Makers Unite B.V. maakt doorstart na faillissement

Makers Unite B.V. maakt doorstart na faillissement

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Fadi Charbaji Credits: Barbara Kieboom

Creatief textielplatform Makers Unite werd op 12 december 2023 failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam en maakt nu een doorstart.

Na het faillissement toonden twee partijen interesse in Makers Unite. Eén daarvan deed een bieding (3.000 euro) op de inventaris, voorraad, domeinnaam, klantenbestand en handelsnaam van het bedrijf. Het bedrijf wordt daarmee doorgezet, zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag.

Makers Unite begint dan ook aan een nieuw hoofdstuk onder leiding van Fadi Charbaji, een Syrische kleermaker die ooit zijn eigen denimfabriek had in Aleppo (Syrië), zo meldt Makers Unite schriftelijk aan FashionUnited. Charbaji zal de sociale missie van de organisatie voortzetten en uitbreiden.

“Ik voel me vereerd om Makers Unite te leiden, een organisatie die staat voor hoop en kansen”, schrijft de nieuwe eigenaar. “Mijn eigen ervaringen met de uitdagingen van het opnieuw beginnen in een nieuw land hebben me doen inzien hoe belangrijk waardig werk voor vluchtelingen is. We zijn meer dan een bedrijf; we zijn een gemeenschap waar iedereen kan bijdragen, groeien en een nieuw leven opbouwen.”

Wat de toekomst betreft, blijft Makers Unite zich inzetten voor waardige werkgelegenheid voor vluchtelingen en de kracht van vakmanschap en gemeenschap, aldus Makers Unite. Bovendien zal de organisatie nieuwe wegen inslaan ‘om haar impact te vergroten’, zowel in Nederland als internationaal.

Het bedrijf ging failliet door verschillende oorzaken die uiteindelijk een liquiditeitstekort en een gebrek aan vertrouwen in de continuïteit van de onderneming veroorzaakten, aldus de curator in het verslag. Zo had Makers Unite te maken met een productieprobleem bij een bestelling, dat resulteerde in een schadepost van 24.000 euro. Daarnaast voldeed een klant niet aan een vordering van 30.000 euro, zonder reden en werd een samenwerking met een van de grootste klanten stopgezet. Tenslotte werkte het langdurig uitvallen van een werknemer in het najaar van 2022 het bedrijf in de problemen.

Makers Unite is opgericht in Amsterdam, om precies te zijn in 2016. Het bedrijf begon als textiel productiebedrijf. Het doel: creatieve samenwerkingen stimuleren en het wereldbeeld over migratie veranderen. Makers Unite pakt dit aan door creatief talent van nieuwkomers met vluchtelingen- en migratieachtergrond te stimuleren, middels werkplekken en een trainingsprogramma dat focust op de sociale en praktische vaardigheden die nodig zijn om de Nederlandse arbeidsmarkt te betreden.

Dit artikel is op 18 januari om 15:45 uur voorzien van meer informatie. Makers Unite deelde een statement met FashionUnited. Dit statement is toegevoegd aan het artikel. De afbeelding van het artikel is ook aangepast.

Faillissement
makers unite