• Home
  • Nieuws
  • Business
  • McGregor lost na jaren de schuld af

McGregor lost na jaren de schuld af

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Kledingbedrijf McGregor heeft zijn schuld afgelost bij de bank. Het verschuldigde bedrag is afgekocht door vier aandeelhouders en de schuld is omgezet in aandelen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het in Amsterdam gevestigde bedrijf had jarenlang een schuld, maar onlangs kwam er schot in de zaak. Bestuursvoorzitter en aandeelhouder Jeroen Schothorst vertelt aan de krant dat hij gebeld werd door ABN Amro, die liet weten dat de bank van de schuldpositie van het bedrijf af wilde. “Ze wilden de belangen in de nonfood-retail terug brengen in het licht van de beursgang. Ik heb ABN Amro toen meteen gezegd dat er met ons snel te schakelen viel. We kregen een voorstel en daar zijn we mee akkoord gegaan," vertelt hij aan het Financieele Dagblad.

Schuld McGregor Fashion Group afgelost door vier aandeelhouders

De vier aandeelhouders die de schuld hebben afgelost zijn zakenbank NIBC, Marcel Boekhoorn, commercieel directeur van McGregor Ben Kolff en CEO Jeroen Schothorst zelf. Alle vier hebben ze een kwart van het belang van de McGregor Fashion Group. Volgens Quote behoren Schothorst, Kolff en Boekhoorn tot de 150 rijkste Nederlanders. Schothorst liet aan de krant al weten ‘dat de aandeelhouders goed uit eigen zak kunnen betalen’. Onlangs verkochten ze hun aandelen van Suitsupply nog aan oprichter en CEO Fokke de Jong. Hoeveel er voor de deal is betaald wordt niet bekend gemaakt, laat Schothorst weten, dat is afgesproken met de bank.

McGregor Fashion Group focust op uitbreiding na aflossen schuld

Met een schuldenvrij bedrijf zal het ondernemerschap flink veranderen, zegt Schothorst. "De schuldpositie werkte beknellend. Dan ga je toch anders ondernemen. Voorzichtiger,” aldus de CEO. Vanaf nu wordt er meer geïnvesteerd in ict, logistiek en marketing, omdat de kasstroom niet meer gebruikt hoeft te worden voor de rente. Daarnaast wil McGregor zich focussen op de uitbreiding van Gaastra-winkels. "Duitsland en Spanje zijn verder belangrijke groeimarkten", zegt financieel directeur Hans Platschorre in het Financieele Dagblad. Daar heeft McGregor nu momentum, ziet hij in de omzetcijfers. In Spanje zitten bijvoorbeeld al verschillende shop-in-shops in warenhuis El Corte Ingles, en in dat land zouden ook mogelijkheden liggen voor eigen winkels, denkt de CFO.

In 2006 verliet McGregor de beurs. Een jaar later, kreeg het modebedrijf een schuld van 220 miljoen euro, evenveel als de jaaromzet, wegens een grote financiering. In 2013 werd de schuld teruggebracht naar 150 miljoen euro, maar toen de resultaten onder druk kwamen te staan heeft de bank aan de bel getrokken. Daarna is de schuld verder teruggebracht naar 30 miljoen euro. Dit jaar verwacht de McGregor Fashion Group een omzet van 235 miljoen euro te boeken met een bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro.

De McGregor Fashion Group heeft naast het merk McGregor ook Gaastra onder zijn hoede. Het bedrijf telt 1.200 medewerkers en heeft 150 eigen winkels, waarvan 80 vestigingen in de Benelux. Daarnaast zijn er nog 220 shop-in-shops in warenhuizen en worden de merken van de groep verkocht bij 2.500 retailers in Europa en het Midden-Oosten.

McGregor
McGregor Fashion Group