De aanhoudende politieke onrust en het toenemende anti-China sentiment in Hongkong kunnen ernstige gevolgen hebben voor de lokale economie. Voor het eerst in twintig jaar daalde het aantal Chinese toeristen naar de stad tijdens Chinees Nieuwjaar, hetgeen een voorbode zou kunnen zijn van moeilijke tijden voor de regio. Dat meldt Reuters.

Hoewel de daling maar 0,3 procent bedraagt, is het feit dat er überhaupt een daling heeft plaatsgevonden zorgwekkend. Chinese toeristen in Hongkong - vorig jaar waren het er ruim 40 miljoen - geven vrijelijk geld uit aan alles van luxeproducten tot levensmiddelen. Dit vertegenwoordigt een grote bron van inkomsten voor de stad.

De politieke onrust in Hongkong lijkt echter aan te houden en Chinezen van het vaste land voelen zich niet welkom in de stad. Vorig jaar zorgden pro-democratische protesten voor grote onrust in Hongkong. Daar hadden veel westerse luxebedrijven merkbaar last van, zoals te zien was uit de omzetcijfers in het derde en vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar. Bedrijven als Richemont, Tod's en Prada rapporteerden een lagere omzet als gevolg van de protesten die maandenlang aanhielden.

Nu de protesten zijn gestaakt laait de woede op jegens de Chinese consument, die de stad ieder jaar 'leeg plundert'. "Verplaats jezelf in hen. Zou jij naar Hongkong willen als je het gevoel had dat de lokale bevolking je hier niet wilde hebben," zei Joseph Tung, de directeur van het bureau voor toerisme van Hongkong in een interview met Reuters. "Als dit zo doorgaat, zullen de kooplustige Chinezen ergens anders naartoe gaan, zoals Europa."

Volgens een rapport van CLSA dat vorige maand uitgegeven werd, zal het aantal Chinese toeristen in het buitenland in 2020 verdubbelen naar 200 miljoen. Daarmee is China mondiaal de grootste bron van toerisme. Het rapport meldt ook dat het aantal Chinese toeristen van het vaste land aan Hongkong naar 26 procent zal dalen in 2020, vergeleken met 41 procent in 2013.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN