• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan

Miss Etam vraagt uitstel van betaling aan

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De Etam Groep heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de Rechtbank van Den Haag. De rechtbank heeft J.H.J. Vermeeren en F.Th.P. van Voorst benoemd tot bewindvoerder. Ook is een zogenoemde afkoelingsperiode afgekondigd, wat betekent dat leveranciers de bij Etam aanwezige goederen waar zij mogelijk eigenaar van zijn, in deze periode niet kunnen opeisen. Dat meldt Etam Groep.

“De situatie bij Etam Groep is het gevolg van de toegenomen druk op de Nederlandse moderetailmarkt en de sterke opkomst van e-commerce. Ondanks vele succesvol doorgevoerde organisatie- en kostenaanpassingen om aan die –overigens langzaam verbeterende- marktsituatie het hoofd te bieden en het feit dat Etam Groep met missetam.nl en promiss.nl een sterke speler op de online retailmarkt blijkt, lukte het Etamde afgelopen tijd onvoldoende zich aan deze nieuwe marktomstandigheden aan te passen,” laat het bedrijf in een persbericht weten. De directie streeft ernaar om de winkels en webwinkels open te houden, ook het hoofdkantoor in Zoetermeer en distributiecentrum blijven vooralsnog operationeel, laat Etam Groep weten. De medewerkers zullen in de komende periode gewoon aan het werk blijven en krijgen hun salaris uitbetaald.

Etam Groep heeft momenteel zo’n 200 winkels door heel Nederland, waarvan 140 Miss Etam-filialen en 60 Promiss-filialen. De collecties worden ook verkocht via eigen webshops missetam.nl en promiss.nl, maar ook via shop-in-shop formules en via webshops van derden.

Vakbonden geschokt door surseance Etam Groep

Het bedrijf heeft de vakbonden al op de hoogte gesteld van de aanvraag van surseance. Vakbond CNV is geschrokken door de maatregel. “In januari is een reorganisatie in gang gezet. Dan is het schokkend dat al zo snel daarna surseance van betaling wordt aangevraagd,” zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer tegen RTL Z. De vakbond hoopt op een doorstart, zodat werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden op peil blijven. “Bij de reorganisaties is de afgelopen twee jaar al stevig ingegrepen. De oplossing voor Etam moet daarom niet meer worden gezocht in verdere personeelsreductie.” Vakbond FNV liet eerder weten dat ze te horen hebben gekregen ‘dat er slecht nieuws aan komt’.

Den Heijer is bezorgd dat Etam het niet volhoudt op de retailmarkt. "Miss Etam wint al jaren op rij consumentenprijzen. Ook op e-commerce-gebied timmert het concern aan de weg. Als zo'n gewaardeerd bedrijf het dan niet meer redt, dan vrees je voor andere formules. Het lijkt erop dat prijs een steeds bepalender factor wordt. In die zin ligt de crisis nog steeds niet achter ons," zegt hij. Miss Etam is al diverse malen onderscheiden met consumentenprijzen. Zo won de retailer in 2015 voor de derde keer op rij de GFK Award. Begin vorig jaar won MissEtam.nl de Thuiswinkel Award 2014 in de categorie Mode. Consumenten waardeerden de webshop het hoogst in alle stappen van het online koopproces. Het bedrijf werd in oktober 2013 voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot beste damesmodeketen van Nederland.

Etam Groep al jaren in moeilijkheden

De Etam Group verkeert al lange tijd in zwaar weer. In de afgelopen twee jaar kreeg de groep twee ingrijpende reorganisaties voor de kiezen, waarbij er in totaal 240 banen verdwenen. In januari vielen er veel ontslagen op het hoofdkantoor in Zoetermeer: 65 fulltime banen en 35 parttime banen zouden verdwijnen. In 2013 verloren er 140 mensen hun baan. Er werken nu zo’n 2.200 mensen (1.047 FTE) bij de Etam Group, zowel op het hoofdkantoor als de 200 filialen. Miss Etam betoogde toen dat de reorganisatie ‘bittere noodzaak’ was. “Het fenomeen webwinkels en de economische crisis zetten de resultaten en de vermogenspositie van de gehele Etam Groep onder druk. Indien zou zijn nagelaten te reorganiseren, was het gevolg dat slecht draaiende winkels hadden moeten sluiten,” verklaarde de advocaat van het modebedrijf in 2014.

’Miss Etam lijdt al jaren lang miljoenenverliezen’

In juni 2014 schreef het Financieele Dagblad dat Miss Etam al jarenlang miljoenen verliezen lijdt. Over boekjaar 2010-2011 rapporteerde het bedrijf een verlies van 3,3 miljoen. Een jaar later leed het bedrijf zonder een bijzondere bate mee te rekenen een verlies van 2,8 miljoen. Eind 2014 verwachtte het bedrijf break-even te draaien. Hoe het bedrijf er nu financieel voor staat is niet bekend: de laatste cijfers dateren over het jaar 2012/2013, dat eind juli afliep. Mede door de hoge reorganisatielasten leed het bedrijf een verlies van 5,7 miljoen euro. De omzet bedroeg toen 219 miljoen euro. Eind juli 2013 was de balanspositie ook verzwakt; de groep kende toen een groepsvermogen van 3,75 miljoen euro op een balanstotaal van 15,4 miljoen euro.

Tot begin dit jaar stond John van der Ent aan het roer bij de Etam Group, maar hij begon vorige maand bij het eveneens in zwaar weer verkerende V&D. De financieel directeur Frits Peski is momenteel de interim-CEO van het bedrijf. Ferry den Hoed, de voormalig COO van Etam Groep, heeft het bedrijf per 1 september 2014 verlaten. Hij was sinds januari 2011 bij het modebedrijf in dienst als financieel directeur.

De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de webwinkels. Sales manager Robert Herbermann erkende vorig jaar de tegenvallende resultaten in een gesprek met FashionUnited, maar hij was toen nog optimistisch: “Het is bekend dat de afgelopen jaren verliezen zijn geleden. Ook wij hadden last van de crisis. De webshop heeft veel goed gemaakt.” Toch ziet het er nu niet goed uit voor de modeketen. Net als V&D onderhandelde de Etam Group met huurders om een lagere huur te bedingen.

Miss Etam is in 1923 opgericht door Julius Krijn, en is nog steeds in handen van de familie. De eerste Etam-winkel werd geopend in Amsterdam, met in eerste instantie een collectie die vooral bestaat uit dameskousen. Later komen er meer filialen. In 1970 verandert de keten de naam in Miss Etam, om zich meer te richten op een jongere doelgroep. Promiss bestaat sinds 1994 en richt zich op de ‘stijlvolle en actieve Nederlandse vrouw’. Het bedrijf telt meer dan 180 filialen in Nederland. Daarnaast wordt de collectie van Miss Etam en Promiss verkocht via de eigen webshops en in de online shops van Wehkamp en V&D.

Miss Etam