• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Moeder Wehkamp boekt verlies door verhuizing

Moeder Wehkamp boekt verlies door verhuizing

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De verhuizing naar een nieuw distributiecentrum bij Zwolle is RFS Holland Holding, het moederbedrijf van Wehkamp, vorig jaar duur komen te staan. Het volledig geautomatiseerde centrum kostte bijna 100 miljoen euro en de overgang ging niet zonder slag of stoot. Het resultaat is een nettoverlies van 21,2 miljoen euro over boekjaar 2015/16 dat in maart werd afgerond. Een jaar eerder werd nog een winst van 20,2 miljoen geboekt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De kosten liepen op omdat Wehkamp bijna zes maanden lang het oude distributiecentrum bij Dedemsvaart naast het nieuwe centrum moest laten draaien. Daarbij opgeteld kwamen advieskosten bij de overname door het Britse Apax in maart 2015. Zonder deze eenmalige kosten daalde het bedrijfsresultaat (ebitda) licht van 45,6 naar 44,1 miljoen euro.

Wehkamp Holding kampt met een schuldenlast van 573 miljoen euro. Daarvan is 211 miljoen het gevolg van aandeelhoudersleningen die door nieuwe eigenaar Apax zijn gebruikt om de aankoop te financieren. Daarnaast wordt 283 miljoen aan consumentenleningen van financieringsdochter Lacent gedekt door het debiteurenboek. Daar komt bij dat het bedrijf goodwill heeft ter waarde van 242 miljoen en een financiële buffer van 113 miljoen, waardoor deze schuldenlast voor banken acceptabel is.

Hoewel het afgelopen boekjaar dus met een verlies in de boeken staat heeft het concern wel omzetgroei gemaakt. De groepsomzet ging van 711 miljoen euro naar 750 miljoen. Wehkamp is goed voor driekwart van die groepsomzet. RFS verwacht in het huidige boekjaar opnieuw omzetgroei te boeken van ongeveer 9 procent, ondanks toenemende concurrentie van online partijen als Zalando en Amazon.

Foto: Koning Willem-Alexander opende in september het nieuwe distributiecentrum van webwinkel Wehkamp.

RFS Holland Holding
Wehkamp