• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Moederbedrijf Houtbrox en Purdey in zwaar weer

Moederbedrijf Houtbrox en Purdey in zwaar weer

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Brova, het bedrijf waar ook ketens Purdey en Houtbrox onder vallen, heeft het financieel moeilijk. Het bedrijf zit zonder werkkapitaal, nadat huisbank ING begin januari de kredietkraan dicht draaide. Brova draait al jaren verlies en heeft amper eigen vermogen. Dat meldt het FD.

De bank besloot op 1 januari 2016 de financiering van Brova, ter waarde van 6 miljoen euro niet uit te keren. Vorige week probeerde Brova via de rechter de ING weer krediet te laten verschaffen, maar dat is niet gelukt. Volgens het Hof van Den Bosch kan ING ‘ alleen een levensvatbaar vennootschap krediet verschaffen’.

Volgens directeur Martin Duthler is het bedrijf al sinds 2015 op zoek naar een nieuwe kredietverschaffer. Het bedrijf heeft inmiddels sterk gereorganiseerd en dat maakt de kans op een succesvolle herfinanciering groot, laat hij aan het FD weten. “We hebben vorig jaar versneld onze formule Duthler omgevormd naar Houtbrox,” zegt hij tegen de krant. De Duthler-winkels waren volgens de directeur het verlieslijdende onderdeel van het bedrijf. Hij wilde niet zeggen of de nieuwe formules nu wel winstgevend zijn.

Peter Seemann, de managing director van het moederbedrijf van Purdey en Houtbrox, laat aan BNR weten dat er al een aantal weken ‘kansrijke gesprekken zijn over de financiering’. Hij gaat er vanuit dat de financiële problemen worden opgelost. Houtbrox heeft geen bankschuld, zegt Seemann. "De volledige cashflow van onze onderneming komt ten goede van onze schuldeisers." Inmiddels zijn de kosten met 1,9 miljoen euro afgenomen. Dat is te danken aan de reorganisatie en het ombouwen van de winkels. Nu is er geen achterstallig onderhoud meer, zegt hij. Toch zullen de cijfers voor komend jaar nog in de min zijn. “Alleen in het laatste jaar, 2015, zaten nog een boel incidentele reorganisatiekosten, dat was dus ook een verliesgevend jaar. Voor 2016 verwachten we weer zwarte cijfers te schrijven,” aldus Seemann tegenover BNR.

Grote verliezen voor moederbedrijf Houtbrox en Purdey

Brova draait al 8 jaar verlies, zo blijkt uit het vonnis van de rechtbank. Ook is het bedrijf al jaren ondergebracht bij de afdeling ‘bijzonder beheer’ van ING. In de afgelopen jaren bouwde de bank de kredietverstrekking voor de modeonderneming al flink af. Tussen 22 oktober 2013 en eind 2014 ontving het moederbedrijf van Purdey en Houtbrox een bedrag van 6,5 miljoen euro. Een nieuw krediet wilde de bank vervolgens niet verstrekken. Het verlies liep namelijk veel hoger op dan eerder werd verwacht; maar liefst 2,6 miljoen euro in plaats van 1,3 miljoen euro. Het jaar daarna liep het verlies op naar 2,5 miljoen euro, tegenover de verwachte 860.000 euro.

Eind 2014 ging Brova nog naarstig op zoek naar een financiële oplossing in de vorm van een nieuwe kredietverschaffer, maar tevergeefs. Uiteindelijk bood ING aan om alsnog het krediet te verschaffen, en verlengde de lening met 6 miljoen euro. Tegen het einde van 2015 wilde ING het krediet met een half miljoen euro terugschroeven en ook moest Brova het tekort zelf aanvullen uit eigen vermogen. Dat geld had het modebedrijf niet.

Brova Group zit zonder geld

Begin vorige eeuw openden Antoon van Hout en Lisa Brox hun eerste winkel in Veghel, waar ze onder de naam ‘Het Anker’ manufacturen en koloniale waren verkochten. Pas eind jaren ‘30 veranderde de naam van de winkel in Houtbrox. Tijdens het honderdjarig bestaan in 2006 krijgt de winkel het predikaat Hofleverancier. Tot 2013 was Brova een familiebedrijf, maar inmiddels zijn Martin Duthler en Ron Verheij de eigenaren van de Brova Group.

Brova heeft 46 winkels en 700 werknemers. Houtbrox heeft meer dan 160 merken onder zijn dak en richt zich op dames, heren en kinderen. De grootste doelgroep waar de keten zich op richt is 35 tot 65 jaar. Purdey heeft een unieke private collectie voor ‘sportief klassieke vrouwen van 35 plus’.

Benieuwd waar de winkels van HoutBrox en Purdey zich precies bevinden? Bekijk het op onderstaande kaart.

Beeld: Facebook Houtbrox


Brova
Duthler
HoutBrox
Purdey