• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Mogelijk verbod op kledingstukken die door kinderen zijn gemaakt

Mogelijk verbod op kledingstukken die door kinderen zijn gemaakt

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Kamerlid Roelof van Laar van de PvdA wil een verbod op de verkoop van producten die gemaakt zijn door kinderen. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vindt het een mooi initiatief, maar vraagt zich wel af hoe haalbaar het is.

167 miljoen kinderen in de wereld zijn volgens Van laar het slachtoffer van kinderarbeid. Zij werken voornamelijk in de landbouw en de textielsector. In Sub-Sahara Afrika en Azië komt kinderarbeid het meest voor. Van Laar vindt dat het voor consumenten onmogelijk is om te zien onder welke omstandigheden producten gemaakt zijn. Daarom vraagt hij zijn collega’s in de Kamer en de minister om steun voor zijn voorstel: een verbod op de verkoop van kinderarbeidproducten.

Afgelopen maandag debatteerde de Tweede Kamer over het voorstel. Ploumen is nog niet enthousiast. Ze herinnert eraan dat Nederland in de periode 2007 tot 2010 al een Europees importverbod wilde tegen producten die voortkwamen uit de ergste vormen van kinderarbeid. Deze poging kon niet rekenen op voldoende steun van andere EU-lidstaten. Verder zou een verkoopverbod in strijd kunnen zijn met Europese regels, omdat het de handel tussen EU-lidstaten zou kunnen belemmeren.

arbeidsomstandigheden
kinderarbeid
minister ploumen
textielindustrie