• Home
  • Nieuws
  • Business
  • MS Mode vraagt uitstel van betaling aan

MS Mode vraagt uitstel van betaling aan

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Er staat weer een modeketen op omvallen: MS Mode. De directie heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd voor de holding en de Nederlandse werkmaatschappij. Frits Kemp van Fort Advocaten (Amsterdam) en Cees de Jong van Van Benthem & Keulen (Utrecht) zijn aangesteld als bewindvoerders.

MS Mode valt onder Excellent Retail Brands, het mode-imperium dat geleidt wordt door retailondernemer Roland Kahn. De ketens Coolcat, Sapph, America Today en Wonder Woman vallen daaronder.

“Met het aanvragen van surseance krijgt het bedrijf tijd om mogelijkheden te onderzoeken om MS Mode weer gezond te maken en de operatie voort te kunnen zetten,” zegt MS Mode. “Deze beslissing heeft vooralsnog geen gevolgen voor de werkmaatschappijen buiten Nederland.” Alle winkels en de webshop blijven open.

“De directie betreurt het voor klanten, medewerkers, leveranciers en partners dat zij deze stap heeft moeten nemen. Tegelijkertijd is de directie van MS Mode overtuigd van de potentie van MS Mode; een sterk merk met een groeiende doelgroep in Europa,” licht MS Mode toe.

Er werd al langer gewerkt aan een doorstart; in de periode voor de surseance zijn er al diverse gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen om MS Mode (of onderdelen) over te nemen. De gesprekken zullen ook na de aanvraag van uitstel van betaling worden voortgezet.

Surseance van betaling voor MS Mode

Het bedrijf vroeg uitstel van betaling aan wegens ‘tegenvallende resultaten als gevolg van een negatief sentiment in de modebranche’. “De zachte winter heeft een negatieve impact gehad op de verkoop van de wintercollectie. Hierdoor heeft MS Mode een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen moeten verkopen,” aldus de keten.

In 2014 en 2015 zette MS Mode al een ‘transactie’ in om betere resultaten te boeken. Zo werden de collecties vernieuwd, kwam er een nieuw winkelformat en werd er een nieuwe campagne gelanceerd. Dat resulteerde volgens de keten in meer omzet en hogere marges, waarbij boekjaar 2015 ook met winst werd afgesloten. Toch was dat niet voldoende om de ‘tegenvallende resultaten van afgelopen periode op te vangen’. Volgens Quote heeft MS Mode al enige tijd een uitstelregeling met de Rabobank over een verstrekte lening van 35 miljoen euro, maar dat nieuws is niet bevestigd.

MS Mode heeft bijna 400 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In totaal werken er circa 2.300 mensen bij het bedrijf. In Nederland heeft MS Mode 130 winkels, die goed zijn voor 660 banen. De modeketen werd in 1964 opgericht door MAx Abram. MS Mode maakte later deel uit van Maxida, die ook V&D en De Bijenkorf onder zijn hoede had. Roland Kahn nam het bedrijf over in 2010.

Beeld: Facebook MS Mode

MS Mode