• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Nederlandse economie herstelt sneller dan eerder voorspeld

Nederlandse economie herstelt sneller dan eerder voorspeld

Door Nora Veerman

22 jun. 2021

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn relatief gunstig. De economie herstelt zich sneller dan verwacht, en de permanente schade blijft beperkt, zo blijkt uit de juniraming van het Centraal Planbureau.

Voor 2021 en 2022 wordt een economische groei van ruim 3 procent verwacht. In maart voorzag het CPB nog een groei van 2,2 procent. Aanvankelijk werd ook gevreesd voor een stijgende werkloosheid, maar die zal in 2021 volgens het CPB juist iets dalen. Volgend jaar loopt deze naar verwachting wel weer op, naar 4,1 procent - ongeveer het niveau van voor de coronacrisis.

“Het steunbeleid heeft goed gewerkt om de effecten op arbeidsmarkt en productie te dempen en grote permanente schade te voorkomen”, aldus CPB-econoom Pieter Hasekamp in het persbericht van het CPB. “De Nederlandse economie staat er ondanks de coronapandemie relatief goed voor.”

Het herstel kan volgens het Planbureau zelfs nog hoger uitvallen dan de basisraming. Dat gebeurt als er minder wordt gespaard en meer wordt geconsumeerd. Anderzijds ‘kan een nieuwe opleving van de pandemie niet worden uitgesloten’, stelt het CPB. Dan zou het herstel weer kunnen worden afgeremd.