• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Nieuwe stof met Tencel en Amni Soul Eco biedt duurzaam alternatief voor sportkleding

Nieuwe stof met Tencel en Amni Soul Eco biedt duurzaam alternatief voor sportkleding

Door Marjorie van Elven

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business |INTERVIEW

Lenzing, de Oostenrijkse producent van cellulosevezels bekend van merken Tencel, Veocel en EcoVero, heeft samen met de Belgische multinational Solvay een nieuwe duurzame stof ontwikkeld die Tencel lyocell en Amni Soul Eco vezels combineert. Amni Soul Eco, een handelsmerk van Solvay, is de allereerste polyamide 6.6 die binnen 5 jaar ontbindt. Andere polyamide vezels hebben decennia nodig om biologisch af te breken. Het resultaat, volgens de twee bedrijven, is een stof die meer ademend is en minder snel slijt, perfect dus voor sportkleding.

Florian Heubrandner, Vice President of Global Business Management bij Lenzing, vertelt FashionUnited meer over het nieuwe product. Heubrandner is verantwoordelijk voor Lenzing’s wereldwijde textielhandel, het opschalen van textiel innovaties en het creëren van strategische samenwerkingen zoals deze met Solvay.

Hoe zijn Lenzing en Solvay samengekomen? Hoe kwam het idee van een stof met Tencel en Amni Soul Eco tot stand?

Sport is een groeiend segment van Lenzing. Aangezien consumenten steeds meer met hun gezondheid bezig zijn, zie ik aanzienlijk groeipotentieel in deze sector. Daarom ben ik ontzettend enthousiast over de toekomst. Het idee om samen te werken met Solvay ontstond in maart 2018, toen ons activewearteam deelnam aan de textielvakbeurs Intertextile in Shanghai. Daar hebben ze het Solvay team ontmoet.

Vertel eens over de nieuwe stof. Hoe wordt het gemaakt en wanneer is het verkrijgbaar?

De processen voor breien, verven en afwerking zijn precies hetzelfde als andere ‘normale’ stoffen. De kern van ons idee is de materiële samenstelling van het stof. De achterkant van het nieuwe stof bevat actieve Tencel lyocell vezels, die gemaakt zijn van duurzame, verantwoorde houtbronnen, terwijl de voorkant versterkt is door Amni Soul Eco.

We zijn nog geen grootschalige productie gestart van de nieuwe stof, maar we hebben veel aanvragen gekregen van geïnteresseerde merken. Een meer grootschalige productie nemen we dus zeker in overweging.

Lenzing en Solvay zeggen dat het nieuwe stof meer ademend is en meer comfort biedt. Hoe werkt dat?

Amni Soul Eco is een duurzame nylonsoort. De synthetische vezels kunnen kleine hoeveelheden vocht snel absorberen, waardoor ze snel drogen. Dat maakt het oppervlak van het stof zeer ademend. Tencel vezels zijn ook gestructureerd om de absorptie en afgifte van vocht te reguleren, daarom is de nieuwe stof meer ademend dankzij de combinatie van Amni Soul Eco en Tencel. Wat comfort betreft, als je door een microscoop naar lyocell vezels kijkt, zie je dat ze een heel glad oppervlak hebben. Daarom voelt Tencel zo zacht aan.

Kunnen we meer van zulke samenwerkingen van Lenzing verwachten?

Lenzing speelt een actieve rol in het streven naar circulariteit dankzij ons werk met partners in de (mode) industrie. Zo hebben we ons aangesloten bij Make Fashion Circular initiatief, opgericht tijdens de Copenhagen Fashion Summit in mei 2018. Het streven is dat kleding van veilige en herbruikbare materialen wordt gemaakt, met behulp van nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen. Lenzing wil een hechte relatie opbouwen met zijn partners zodat we onze kennis en inzicht over duurzaamheid met hen kunnen delen. Tenslotte willen we transparantie aanmoedigen en vergemakkelijken in de mode industrie door het steunen van productontwikkeling.

Foto: Facebook Lenzing

Amni Soul Eco
Lenzing
Lyocell
Solvay
TENCEL