• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Nieuwe winkels Primark zorgen voor omzetgroei van 4 procent in boekjaar 2019

Nieuwe winkels Primark zorgen voor omzetgroei van 4 procent in boekjaar 2019

Door Caitlyn Terra

5 nov. 2019

Business

Primark heeft in het boekjaar een omzet van 7,7 miljard pond (8,9 miljard euro) behaald, zo blijkt uit het jaarverslag van moederbedrijf Associated British Foods Plc. De retailketen behaalde een omzetgroei van 4,2 procent.

De groei werd voornamelijk gestuwd door extra winkeloppervlak wat Primark het afgelopen jaar erbij kreeg. Bij een gelijk aantal winkels werd namelijk een omzetdaling van 2 procent genoteerd. Op het Europese vasteland zag Primark de omzet omhoog gaan met 4,8 procent. België krijgt naast Spanje, Frankrijk en Italië een speciale vermelding omdat de omzetgroei in deze landen ‘excellent’ is geweest het afgelopen jaar. Bij een gelijk aantal winkels nam de omzet ook op het Europese vasteland af, met 2,9 procent. De grootste daling was te merken in Duitsland.

Waar Primark wel op de omzetcijfers ingaat voor het Europese vasteland en Groot-Brittannië (een stijging van 2,5 procent), worden geen cijfers genoemd van de Amerikaanse tak. Primark meldt dat het operationeel verlies daar significant is gedaald, maar hoeveel en op welk niveau het nu staat is niet terug te vinden. Primark geeft aan verder uit te willen breiden in de Verenigde Staten.

Primark behaalde in het boekjaar een winststijging van 8 procent, zo meldt CEO van Associated British Foods Plc, George Weston, in het jaarverslag.

Winststijging van 8 procent voor Primark in boekjaar 2019

Weston benoemt in het jaarverslag de mogelijke uitkomst van Brexit. “De groep heeft relatief weinig cross-border handel tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU en daarom verwachten we niet dat Brexit een groot effect zal hebben op de resultaten van de groep.” Primark heeft productieketens in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het Europese vasteland waardoor het niet afhankelijk is van Groot-Brittannië. “Hoe dan ook hebben we de vormen die Brexit kan aannemen bekeken en alle praktische voorbereidingen getroffen.” Ook heeft het bedrijf een noodplan opgesteld mocht Brexit voor grotere effecten zorgen op het moment dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt.

Beeld: Primark