• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Nike hangt 1,5 miljard euro boete boven het hoofd door Belgische belastingdienst

Nike hangt 1,5 miljard euro boete boven het hoofd door Belgische belastingdienst

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Nike Inc.

De Belgische belastingdienst en douane willen 1,5 miljard euro van sportmodegigant Nike hebben. Het bedrijf zou sinds 2018 jaren te weinig invoerrechten betalen voor zijn goederen, schrijft Belgische zakenkrant De Tijd.

Nike’s producten zijn afkomstig van buiten de Europese Unie. Voordat de spullen de Europese Unie betreden, passeren deze diverse Nike-bedrijven. De bedrijven brengen hiervoor kosten in rekening, waardoor de waarde van de goederen stijgt, legt De Tijd uit. Nike baseert zich bij het betalen van de invoerrechten niet op de waarde van de ‘laatste verkoop’ tussen de eigen bedrijven, maar op de lagere waarde bij de ‘eerste verkoop’, ondervond de douane. De Belgische belastingdienst claimt dat Nike ook te weinig BTW betaalt.

Volgens Nike kloppen deze claims niet. Het sportmodebedrijf stapt dan ook naar de rechtbank. Het proces zal op 26 februari 2026 starten. De vorderingen van de Belgische belastingdienst en douane lopen op tot 1,5 miljard euro, dat werd vorige week bekendgemaakt tijdens een korte voorbereidende zitting.

Nike
Nike Inc