• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Onderzoek: modebedrijven groeien, maar fabriekslonen in Cambodja zijn verder gedaald

Onderzoek: modebedrijven groeien, maar fabriekslonen in Cambodja zijn verder gedaald

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Schone Kleren Campagne

Wereldwijd zijn de afgelopen jaren de productprijzen gestegen, evenals de inkomsten van grote modebedrijven. In Cambodja, waar veel kleding en schoenen worden geproduceerd, zijn de lonen in de kledingindustrie echter gedaald. Werknemers van kledingfabrieken kunnen nauwelijks meer in hun dagelijkse levensbehoeften voorzien.

Dat blijkt uit het rapport van een onderzoek dat de afgelopen maanden werd uitgevoerd door Schone Kleren Campagne (SKC), vrouwenrechtenorganisatie ActionAid en drie Cambodjaanse arbeidsrechtenorganisaties. Het onderzoek werd gedaan onder werknemers van fabrieken die produceren voor onder meer Nike, Adidas, New Balance, Levi’s en Puma.

Voor het onderzoek werden in december 2022 en januari 2023 in totaal 308 kledingmakers geïnterviewd. Daarnaast werd een reeks focusgroepen georganiseerd met werknemers en vakbondsvertegenwoordigers, en werden loonstroken bestudeerd.

Driekwart kledingmakers verdient minder dan minimumloon

Van de geïnterviewde werknemers meldt 25 procent een daling van het netto maandloon sinds 2020, overuren niet meegerekend. Voor overuren wordt gewoonlijk meer betaald dan voor reguliere uren, wat ze belangrijk maakt voor werknemers om hun nettosalaris aan te vullen. De beloning voor overuren daalde tussen 2020 en 2023 echter met meer dan zestig procent, een ontwikkeling die de inkomsten van werknemers verder heeft gedrukt.

Voor 65 procent van de respondenten is hun salaris momenteel onvoldoende om tot het einde van de maand in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien. Slechts 23 procent van hen verdient meer dan het minimumloon van 200 dollar (omgerekend 188 euro) per maand. Ter vergelijking: een leefbaar loon in Cambodja, zoals vastgesteld door de Asia Floor Wage Alliance, ligt op 701 dollar (658 euro) per maand.

Door de dalende lonen en de stijging van kosten voor levensonderhoud loopt ook het aantal schulden onder Cambodjaanse kledingmakers op. Zeventig procent van de respondenten zei de schuldenlast te hebben zien stijgen als gevolg van de coronapandemie. 91 procent heeft momenteel ten minste één lopende lening.

’Bedrijven en overheden moeten verantwoordelijkheid nemen’

De organisaties die meewerkten aan het onderzoek roepen bedrijven in het rapport op om alle werknemers in hun toeleveringsketen rechtmatig te behandelen en hen een leefbaar loon te betalen. Ook wordt van bedrijven meer transparantie in hun toeleveringsketen verwacht.

Daarnaast worden overheden in het rapport aangesproken. Zij hebben de verantwoordelijkheid om minimumlonen te verhogen en wetgeving in te stellen waarmee bedrijven kunnen worden gecontroleerd, zo wordt in het rapport gesteld. Het onderzoek, zo schrijven de auteurs, ‘laat opnieuw de urgentie zien van bindende wetgeving voor bedrijven om mensenrechten, inclusief arbeidsrechten, in hun productieketens te respecteren’.

Cambodja
leefbaar loon
lonen
Schone Kleren Campagne
SKC
Toeleveringsketen