• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Online retouren reduceren: Omoda implementeert nieuw systeem ‘Persoonlijk Maatadvies’

Online retouren reduceren: Omoda implementeert nieuw systeem ‘Persoonlijk Maatadvies’

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Omoda kantoor in Amsterdam. Credits: Omoda

De Zeeuwse modeketen Omoda wil zijn aantal schoenretouren terugdringen. Ruim de helft van de online geretourneerde schoenen is volgens de modeketen vanwege de verkeerde maat. Om dat probleem op te lossen, kunnen klanten nu een 3D-scan van hun voeten laten maken in de winkels én maakte het een 3D-scan van alle schoenen die Omoda verkoopt, zo vertelt Jan Baan, CEO van Omoda, in een interview aan de PZC volgens Twinkle Magazine.

De gegevens van de 3D-scan worden vervolgens gekoppeld aan een account van de klant. Consumenten die via de webshop inloggen, krijgen dan advies over de juiste maat doordat er een match wordt gemaakt tussen de voetafdruk en de juiste schoenmaat. Met dit systeem, dat ‘Persoonlijk Maatadvies’ heet, hoopt Omoda zijn aantal maatgerelateerde retouren terug te dringen. “Al die retouren kosten heel veel tijd en geld, veel gedoe met pakketjes die heen en weer moeten. Voor de klant én voor ons. Het is ook niet wat je wil voor het milieu, die extra kilometers”, aldus Baan.

Ban meldt aan de PZC dat er twee jaar aan het nieuwe systeem gewerkt is. Een voordeel: Omoda kon hierbij handig gebruikmaken van de omnichannel-propositie. “We konden het alleen maar maken omdat we over drie dingen beschikken: winkels waar klanten hun voeten kunnen inmeten, kapitaal om er twee jaar lang in te kunnen investeren, en vrijwel alle voorraad in onze eigen magazijnen. Van al onze schoenen wordt met behulp van röntgenstralen een driedimensionaal beeld gemaakt. Dan is het wel handig als je die schoenen ook daadwerkelijk hébt. Veel webwinkels hebben geen magazijnen of voorraad, die hebben het logistieke proces uitbesteed of hebben de producten niet eens zelf staan in hun distributiecentrum.”

Innovatie
Omoda