'Onverwacht forse stijging van online consumentenbestedingen'
bezig met laden...
Nederlandse consumenten besteden in de eerste zes maanden van 2015 meer aan online aankopen. In totaal werd bijna acht miljard euro uitgegeven aan online producten en diensten, een stijging van 18,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland.
Het onderzoek, dat in opdracht van Thuiswinkel.org door GfK is uitgevoerd, wijst verder uit dat bijna 90 procent van de Nederlanders het afgelopen half jaar ten minste één online aankoop heeft gedaan. Dat komt neer op ruim twaalf miljoen Nederlanders van 15 jaar of ouder.
Waar Nederlandse consumenten in het eerste halfjaar van 2014 nog 6,72 miljard euro uitgaven aan online producten en diensten, is dat in dezelfde periode dit jaar opgelopen tot 7,96 miljard. Van die bijna 8 miljard euro is 3,91 miljard besteed aan de online aankoop van producten als telecom, elektronica en kleding. Dat is een stijging van 19,1 procent ten opzichte van vorig jaar. De overige 4,05 miljard is uitgegeven aan online diensten zoals vliegtickets en verzekeringen, 17,6 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.
Het stijgende online aandeel komt als een verrassing
“We zien een onverwacht forse groei van online bestedingen in de eerste helft van dit jaar,” meldt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, in een persbericht. “Zetten we de bestedingen aan online gekochte producten af tegen de totale bestedingen aan detailhandelsgoederen van 45,9 miljard euro in de eerste zes maanden van het jaar, dan bedraagt het online aandeel van 3,91 miljard inmiddels 8,5 procent.” In de eerste helft van 2014 was dat nog 7,6 procent. Volgens Jongen worden de opkrabbelende cijfers in de detailhandel in het eerste halfjaar van 2015 in belangrijke mate bepaald door stijgende online bestedingen.
De toenemende online verkopen worden volgens Gino Thuij, managing consultant bij GfK, mede bepaald door een oplevend consumentenvertrouwen. “De forse groei heeft geleid tot het bijstellen van onze verwachtingen voor 2015. We denken dat de stijging van het aantal online uitgaven door zal zetten in de tweede helft van dit jaar. De online bestedingen over het hele jaar zullen uitkomen op 16,5 miljard euro,” laat Thuij weten in een verklaring.
Opvallende stijgingen in het tweede kwartaal van 2015
In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er in totaal 32,71 miljoen online aankopen gedaan. Die zijn goed voor een online omzet van 3,63 miljard euro, wat een stijging is van ruim 21 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Hiervan wordt 2 miljard euro uitgegeven aan online producten. Dat is 11 procent van de totale uitgaven aan aankopen van producten. Het aandeel van online diensten ligt aanzienlijk hoger: 69 procent van alle uitgaven aan diensten wordt op internet gedaan. In het tweede kwartaal werd er 1,64 miljard euro besteed aan online diensten.
Opvallend in het tweede kwartaal is de sterke groei van de online aankoop van sport- en recreatieproducten. Deze bestedingen zijn ten opzichte van 2014 met 48 procent gegroeid. Het gaat vooral om een flinke toename in de verkoop van fietsen en sportartikelen. Een andere opmerkelijke stijger is de food/near food-markt, waar dagelijkse boodschappen onder vallen. Deze branche groeide in het tweede kwartaal met 34 procent ten opzichte van vorig jaar en zal volgens Thuij door blijven groeien, omdat supermarkten zich steeds meer aanpassen aan de wens van consumenten.
Online aankopen worden steeds vaker via een mobiel apparaat gedaan
Het aantal mobiele kopers is met ongeveer 13 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bijna 3,3 miljoen Nederlanders hebben ten minste één online aankoop gedaan via een smartphone of tablet. Hiervan is de tablet het meest populaire apparaat. Van alle online consumenten gebruikt 23 procent minimaal één keer een tablet, bij smartphones ligt dit op 14 procent.