• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Ook het kabinet wil dat Chinese webshops invoerrechten gaan betalen

Ook het kabinet wil dat Chinese webshops invoerrechten gaan betalen

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Temu Credits: Courtesy of Temu

Het kabinet steunt de plannen van de Europese Commissie om invoerrechten te introduceren aan webshops buiten Europa, zo bevestigt het Ministerie van Financiën aan BNR. Dit zal snelgroeiende bedrijven, zoals Shein en Temu, hard raken.

Het businessmodel van onder andere Shein en Temu leunt zwaar op de vrijstelling van importbelasting voor pakjes met een waarde van minder dan 150 euro, schrijft BNR. Webshops buiten de EU kunnen hierdoor flink geld verdienen en dat gaat ten koste van lokale ondernemers. De Europese Commissie vindt al langer dat er een gelijker speelveld moet komen voor traditionele handel. Het Ministerie van Financiën is het daarmee eens.

Eerder werd al duidelijk dat Duitsland zich ook in zal spannen om importbelasting in te voeren. Ook de Belgische e-commerce federatie Becom liet van zich horen en wil dat er maatregelen worden getroffen die het ‘ongelijke speelveld’ tussen Chinese en Europese webshops aanpakt.

Experts laten aan BNR weten dat Chinese webshops hard zullen worden geraakt als er invoerrechten komen. Zo zouden de marges ‘flinterdun’ zijn. “Temu lijdt zelfs zwaar verlies op de meeste bestellingen. Ze proberen zo marktaandeel te kopen”, klinkt het. Om de invoerrechten voor niet-Europese webshops in te voeren, is instemming van alle EU-lidstaten vereist.

E-commerce
invoerrechten
Shein
Temu