• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Ook werkgevers ervaren hogere werkdruk door krappe arbeidsmarkt, kampen met financiële zorgen

Ook werkgevers ervaren hogere werkdruk door krappe arbeidsmarkt, kampen met financiële zorgen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ruim de helft van de werkgevers heeft de werkdruk dit jaar zien toenemen. Beeld: Unsplash

Niet alleen werknemers, ook werkgevers hebben door de krappe arbeidsmarkt te maken met een hogere werkdruk. Ruim de helft van de werkgevers heeft de werkdruk dit jaar al zien toenemen, en 93 procent verwacht dat deze in 2023 niet afneemt. Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV onder tweeduizend werkgevers. De werkgevers kampen daarnaast nog met andere hoofdbrekens, zoals stijgende kosten.

Twee derde van de werkgevers zegt momenteel meer moeite te hebben met het vervullen van vacatures dan voorheen. Een derde verwacht dat dat volgend jaar nog lastiger wordt. Evengoed blijven veel werkgevers zoeken naar de perfecte werknemers. “Werkgevers die moeite hebben met het vervullen van hun vacatures zijn nog niet massaal breder aan het kijken naar mogelijke kandidaten,” zo schrijft het UWV in een persbericht. De helft van de werkgevers neemt geen personeel aan dat niet aan de kwalificaties in vacatures voldoet.

Een derde doet dit al wel, en zestien procent van de werkgevers zegt eerder mensen aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Werkgevers moeten zich er wel bewust van zijn wat voor potentie er nog beschikbaar is onder mensen die misschien niet voor 100 procent op de vacature passen,” aldus Menno Wester, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Naast het tekort aan werkkrachten maken werkgevers zich zorgen om de stijgende prijzen van energie en grondstoffen. Tachtig procent verwacht dat deze in 2023 voor problemen gaan zorgen, meldt het UWV.

Arbeidsmarkt
Personeel
UWV
Workinfashion