• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Optiekbranche wil eigen cao

Optiekbranche wil eigen cao

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De vernieuwde Pearle in Den Bosch. Credits: Pearle

Medewerkers van optiekwinkels willen weer een eigen cao, zo meldt vakbond FNV in een persbericht. Deze branche zit al sinds 2006 zonder cao in Nederland. Daarom wordt op donderdag een petitie aangeboden aan werkgeversvereniging UFON.

“De mensen willen heel graag een cao, waarin er onder andere een minimumsalaris is afgesproken voor iedereen. De lonen liggen nu ver achter en groeien niet mee met de steeds hogere prijzen voor boodschappen,” aldus Margje van der Woude, bestuurder FNV Handel, in het persbericht. “De medewerkers zijn het zat dat de optiekwinkels allemaal eigen regelingen hebben voor de arbeidsvoorwaarden. Daardoor zijn er ook grote verschillen in wat mensen verdienen.”

FNV geeft aan dat opticiens gemiddeld minder verdienen dan een buschauffeur of een medewerker van een callcenter. De hoge werkdruk is daarnaast een ander pijnpunt waardoor nu actie wordt ondernomen. Winkels zijn steeds vaker en langer open en werknemers moeten volgens de vakbond ook in hun pauzes beschikbaar zijn voor klanten die op dat moment binnenlopen.

In Nederland werken zo’n 12.000 mensen in de optiebranche. De optiekbedrijven zijn georganiseerd in diverse werkgeversverenigingen zoals UFON en NUVO. De petitie wordt nu aangeboden bij UFON, maar later zal dit ook gebeuren bij NUVO.

CAO