• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Pandora kondigt tweejarig transformatieplan aan

Pandora kondigt tweejarig transformatieplan aan

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Sieradenbedrijf Pandora A/S gaat de komende twee jaar flink wat veranderingen doorvoeren. Het bedrijf heeft namelijk een tweejarig transformatieplan aangekondigd in het jaarverslag over het boekjaar 2018. Het merk, bekend van de bedelarmbanden, zag de omzet licht afnemen in lokale wisselkoersen tijdens het boekjaar.

Pandora A/S behaalde een omzet van 22,8 miljard Deense kroon (3 miljard euro). De daling van de omzet lag volgens Pandora aan de omzetdaling bij gelijk aantal winkels en de veranderingen in de voorraadniveaus bij de groothandelspartners. De categorieën ringen, oorbellen, kettingen en hangers behaalden een omzetgroei van 9 procent. Bij armbanden en bedels, die 72 procent van de omzet beslaan bij Pandora, bleef de omzet gelijk. Het EBITDA kwam neer op 7,4 miljard Deense kroon (991,2 miljoen euro), in 2017 lag dit nog op 8,5 miljard Deense kroon (1,1 miljard euro).

Pandora introduceert Programme NOW, het tweejarige transformatieplan, in het jaarverslag. Het plan heeft vier pijlers; ‘het innoveren van betaalbare sieraden, flexibele productie, een gedigitaliseerde merk ervaring en winnen in omnichannel retail’. Het plan moet Pandora ‘terugbrengen naar duurzame groei’. Programme Now kwam tot stand door een analyse van het bedrijf en de uitdagingen waar het bedrijf voor stond destijds. “Het liet zien dat er grote kansen waren om onze relevantie voor consumenten te verbeteren en onze kosten efficiënter in te richten,” aldus het verslag.

Als onderdeel van het plan wil Pandora minder winkels openen en het aantal franchise acquisities reduceren. Daarnaast wil het een nieuwe visuele identiteit creëren, een online armband ‘bouwer’ en een nieuw armbandplatform introduceren en de winkels opnieuw inrichten met een nieuw ontwerp. In totaal moet het bedrijf tijdens het transformatieplan kosten schrappen van 1,2 miljard Deense kroon aan het einde van 2020.

Voor het boekjaar 2019 verwacht Pandora A/S een omzetdaling tussen de drie en zeven procent door het nieuwe transformatieplan.

Beeld: Pandora A/S newsroom

Pandora
Pandora A/S
pandora group