• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Peta dient klacht in tegen Sustainable Fibre Alliance bij Federal Trade Commission

Peta dient klacht in tegen Sustainable Fibre Alliance bij Federal Trade Commission

Door Rachel Douglass

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Kasjmier. Credits: C&A

Als onderdeel van een voortdurend onderzoek naar de vermeende wanpraktijken van certificeringsprogramma’s dient dierenrechtenorganisatie PETA een klacht in bij de Federal Trade Commission (FTC) over de activiteiten van de Sustainable Fibre Alliance (SFA).

Volgens de dierenrechtenorganisatie ‘misleidt’ de alliantie - die meer dan 50 leden telt, waaronder Burberry, Ralph Lauren en J.Crew - consumenten met haar Cashmere Standard-certificering.

In de klacht wordt specifiek benadrukt dat de claim van deze standaard om ‘het welzijn van geiten te garanderen’ niet klopt, omdat het ‘veel wrede standaardpraktijken toestaat’.

De klacht volgt op een recent onderzoek van Peta Asia naar de kasjmierproductie uit Mongolië, waarbij bewijs werd gevonden van ‘gruwelijke mishandelingen’ bij vermeende ‘SFA-gecertificeerde producenten’ - waaronder Khanbogd Cashmere LLC en ULEMJ Cashmere LLC.

Onder de beschuldigingen van PETA zei de non-profit dat de huidige standaard van de SFA ‘geen pijnstilling vereist’, ‘het slachten van geiten toestaat die niet langer gewenst zijn voor de kasjmierproductie’ en het eist dat producenten “voldoen aan de zogenaamde ‘best practice’ richtlijnen om SFA-gecertificeerd te worden of te blijven”.

Peta vraagt de FTC of SFA te verplichten alle ‘misleidende beweringen’ uit de marketing te verwijderen en ‘rectificaties’ uit te voeren die aangeven hoe de dieren in het bedrijf worden behandeld.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling door Sylvana Lijbaart.

PETA