• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Polarn O. Pyret sluit winkels in Nederland

Polarn O. Pyret sluit winkels in Nederland

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het Zweedse kindermodemerk Polarn O. Pyret gaat zijn drie fysieke winkels in Nederland sluiten. Het merk dat deel uitmaakt van RNB Retail and Brands heeft het distributienetwerk onder de loep genomen en besloten kleinere en onrendabele activiteiten op te heffen. Naast de drie Nederlandse winkels wordt ook de Chinese retailtak stopgezet. De Nederlandse webshop van het merk blijft wel open en ook het productiekantoor in Hongkong blijft bestaan.

Polarn O. Pyret is sinds 2013 in ons land actief. De eerste winkel opende in maart van dat jaar in Eindhoven. Twee maanden later ging het tweede filiaal open in Utrecht. Het Zweedse merk startte in 1976 met een kindercollectie die vooral uit items met streepjes bestond. Die streepjes zijn nu nog steeds het handelsmerk van het label dat verder mikt op comfort en draagbaarheid.

Polarn O. Pyret focust op goedlopende markten

Het bedrijf heeft besloten zich volledig te concentreren op de markten waar het meer succes heeft. De activiteiten in Nederland en China hebben in het gebroken boekjaar 2014/2015 ongeveer 11 miljoen Zweedse kroon (1 miljoen euro) aan omzet gegenereerd op een totaalomzet van het merk van 667 miljoen kroon (72 miljoen euro).

Hoewel de fysieke winkels in Nederland en China sluiten breidt het bedrijf in Finland en Noorwegen uit. RNB Retail and Brands verwacht dat de maatregelen die nu genomen worden over een jaar een positieve uitwerking zullen hebben op de winst. "De landen waar nu wordt afgebouwd hebben een negatieve invoed op de winstgevendheid van het bedrijf," zegt CEO Magnus Håkansson in het persbericht. "Ik ben ervan overtuigd dat de winst na deze maatregelen een stuk sneller zal kunnen groeien."

Door de mindere activiteiten stop te zetten kan het bedrijf zich concentreren op de kernmarkten, daarvoor meer middelen vrijmaken en investeren. Uitbreiding in Finland en Noorwegen kan onder meer doordat Polarn O. Pyret daar een aantal franchisefilialen in eigen beheer heeft genomen. Zo werd in maart een meerderheidsbelang van 51 procent in het Finse Kids Company Oy genomen. Het bedrijf is exploitant van twaalf Polarn O. Pyret winkels en de Finse webshop van het merk. Overdracht van de resterende 49 procent volgen in de komende vier jaar. Kids Company Oy genereert een jaaromzet van ongeveer 10 miljoen euro.

RNB Retail and Brands voert naast kindermodemerk Polarn O. Pyret ook een goedlopend retailconcept voor herenmode genaamd 'Brothers' dat een jaaromzet van 492 miljoen Zweedse kroon (53 miljoen euro) boekt en het luxe retailconcept Departments & Stores met een omzet van 977 miljoen kroon (105 miljoen euro). Volgens het laatste jaarrapport dat dateert uit januari, opereert het concern in elf landen en telt 262 winkels. RNB Retail and Brands genereert meer dan 80 procent van de omzet in thuisland Zweden.

Brothers
polarn o pyret
rnb retail and brands