Primark sluit boekjaar af met 19 procent omzetgroei

Modeketen Primark, onderdeel van Associated British Foods PLC, heeft het afgelopen boekjaar de omzet met 19 procent zien stijgen. Het modemerk rapporteerde een omzet van 7 miljard Britse pond (7,9 miljard euro).

CEO van Associated British Foods over de resultaten van Primark: “De uitbreiding van Primark’s winkeloppervlakte heeft goed doorgezet dit jaar en handel was excellent, specifiek in de zomer, waardoor we een sterke toename in marktaandeel zagen.” Primark is dan ok van plan om het totaal aantal winkeloppervlak uit te breiden in alle landen waarin het aanwezig is met verschillende winkelopeningen.

Operationele winst kwam in het afgelopen boekjaar neer op 735 miljoen pond (834 miljoen euro), mede door ongunstige wisselkoersen in de Verenigde Staten. De winst steeg alsnog met 7 procent. De groep rapporteerde een omzetgroei van 19 procent, maar bij een gelijk aantal winkels steeg de omzet met 1 procent.

19 procent omzetgroei voor Primark in FY2017

In thuisland Groot-Brittannië zag Primark een omzetgroei van 10 procent mede dankzij gunstige weersomstandigheden in vergelijking met het voorgaande jaar. In de rest Europa steeg de verkoop met 16 procent voornamelijk gestuwd door de toename van winkeloppervlak. Het afgelopen boekjaar opende Primark in de Benelux winkels in Amsterdam, Zwolle, Hilversum en Charleroi. In het huidige boekjaar, dat is begonnen in oktober, gaat Primark een vestiging openen in Antwerpen.

Aan het einde van het boekjaar had Primark 345 winkels in het portfolio met een totaal winkeloppervlak van 1,2 miljoen vierkante meter. Het afgelopen jaar opende de modeketen 30 nieuwe winkels in negen landen waardoor het meer dan 139.000 vierkante meter winkeloppervlak toevoegde. In het aankomende jaar wordt nog eens 130.000 vierkante meter toegevoegd aan het portfolio.

In het huidige boekjaar verwacht Primark dat het winstmarge beïnvloed wordt door de sterke dollarkoers. Waar het bedrijf in Amerika een lagere winstmarge verwacht, vooral in het eerste halfjaar, heeft Primark in Europa juist een positieve verwachting vanwege de sterke wisselkoers van de pond ten opzichte van de euro. Uiteindelijk verwacht Primark dat het winstmarge voor het gehele jaar rond hetzelfde percentage neerkomt als het net afgesloten boekjaar, 10,4 procent.

Beeld: Primark website

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN