• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Primark verwacht dat de omzet van H1 met 4 procent zal stijgen

Primark verwacht dat de omzet van H1 met 4 procent zal stijgen

Door Prachi Singh

bezig met laden...

Voor de 24 weken tot 2 maart 2019 zal de omzet van Primark, dat deel uitmaakt van Associated British Foods plc, naar verwachting 4 procent hoger liggen dan vorig jaar. Een daling van de like-for-like omzet met 2 procent wordt in deze periode gecompenseerd door een toename van de verkoopruimte in de detailhandel. In een verklaring laat het bedrijf weten dat dankzij een hogere marge de winst naar verwachting ook hoger zal liggen dan in dezelfde periode vorig jaar.

In het Verenigd Koninkrijk steeg de omzet met 2 procent. Het kledingbedrijf heeft zijn aandeel in de totale kleding-, schoenen- en accessoiremarkt vergroot. Primark voegde daaraan toe dat de cumulatieve like-for-like omzet sinds de trading update van januari is verbeterd. Het effect van de lagere bezoekersaantallen in november is gecompenseerd door goede resultaten in alle andere maanden, en de like-for-like omzet zal naar verwachting op hetzelfde niveau liggen als vorig jaar.

Het bedrijf zei dat de omzet in de eurozone waarschijnlijk 5 procent hoger zal liggen. Vooral in Spanje, Frankrijk, Italië en België is sterke groei geboekt, ook dankzij nieuwe winkels. De like-for-like omzet in de eurozone zal naar verwachting echter een daling van 3 procent laten zien. Ook in de VS is groei geboekt en het operationele verlies teruggebracht dankzij grotere winstgevendheid van de winkels en de onlangs geopende nieuwe winkel in Brooklyn.

Het totale winkeloppervlak van Primark is sinds het einde van het vorige boekjaar met 0,3 miljoen vierkante meter uitgebreid. Op 2 maart 2019 telt het concern 364 Primark winkels met een totaal verkoopoppervlak van 15,1 miljoen vierkante meter tegen 14,3 miljoen vierkante meter een jaar geleden. In de verslagperiode zijn vier nieuwe winkels geopend: Sevilla en Almeria in Spanje, Toulouse in Frankrijk en een winkel in het centrum van Berlijn, Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk is Primark verhuisd naar een groter pand in Harrow en is de Merry Hill winkel uitgebreid.

In het volgende kwartaal wil de onderneming nieuwe winkels openen in Hastings, Bluewater, Belfast en Milton Keynes in het Verenigd Koninkrijk, Bordeaux in Frankrijk, Brussel in België, Wuppertal in Duitsland en Utrecht in Nederland. Dat betekent dat de opening van Primark in Hoog Catherijne in Utrecht waarschijnlijk in april of mei zal zijn.

Primark