Primark verwacht verkoopstijging van 7 procent voor H1

Primark voorspelt voor de eerste helft van het financiële jaar een stijging in de verkoop van 7 procent, bij constante wisselkoersen. De Britse retailer, onderdeel van Associated British Foods, wijdt de groei aan een toename in het aantal winkelmeters. Primark verwacht dat de like for like omzet voor de eerste 24 weken van het financiële jaar uitkomt op een daling van 1 procent, aldus de modeketen in een persbericht.

Primark voegt hieraan toe dat groei in de verkoop werd vertraagd door een ongewoon warme oktobermaand, met een significante afname in de omzet in die maand. De omzet in de 16 weken tot 3 maart 2018 wordt echter wel hoger ingeschat: het bedrijf hoopt op een groei van 1 procent.

H1 verkoop in de UK groeit naar verwachting 8 procent

Primark laat weten het goed te doen op de thuismarkt, daar waar de verkoop in het Verenigd Koninkrijk zo’n 8 procent hoger ligt dan een jaar eerder en de retailer haar marktaandeel flink heeft uitgebreid. De omzet groeide met 4 procent, mede door een toename in het aantal winkelmeters en een uitbreiding van het aanbod. Ook de activiteiten in de VS boeken progressie, aldus Primark.

De bruto winstmarge in de eerste helft van het huidige financiële jaar ligt naar verwachting dichtbij het resultaat een jaar eerder, mede door een verbeterde inkoop, waarmee de negatieve effecten op de wisselkoers van de dollar werden gecompenseerd. Het bedrijf gokt op een snellere winststijging voor het tweede halfjaar als gevolg van een stijgende marge en een zwakke dollar.

Primark gaat door met vergroten retail-aanwezigheid

Het winkeloppervlak werd uitgebreid met 0,4 miljoen vierkante meter sinds het einde van het vorige financiële jaar. Daar komen in de huidige periode nog meer vierkante meters bij, waarmee Primark op 3 maart 2018 352 winkels wereldwijd bezit, met een totaal winkeloppervlak van 14,3 miljoen vierkante meter. In de afgelopen periode opende het concern zeven nieuwe vestigingen, waaronder in de Duitse steden Bielefeld, Münster en Stuttgart. Ook Charlton en Staines in het Verenigd Koninkrijk, Loulé in de Portugese Algarve en Le Havre in Frankrijk kregen een eigen Primark. Ook maakte Primark een comeback in het gerestaureerde Westgate winkelcentrum in Oxford en en een verhuisde het in Rotherham naar een grotere locatie.

Primark verwacht in totaal zo’n 1,2 miljoen vierkante meter winkeloppervlak toe te kunnen voegen in het huidige financiële jaar. Nieuwe winkels staan momenteel in de planning voor Toulouse, Metz, München, Antwerpen, Valencia, Brooklyn, in winkelcentrum Westfield in Londen en een nieuw, groter pand voor de vestiging in Kingston, Verenigd Koninkrijk.

Beeld: Primark

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN