• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Prinsjesdag 2015: stijging koopkracht goed nieuws voor de modebranche

Prinsjesdag 2015: stijging koopkracht goed nieuws voor de modebranche

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

"Het gaat beter, maar we zijn er nog niet. Het einde van de economische crisis is in zicht, maar er moet nog veel gebeuren." Dat is de boodschap die blijft hangen een dag na Prinsjesdag 2015, waarop het kabinet haar miljoenennota voor 2016 heeft gepresenteerd. Lastenverlichting en groeiend economisch vertrouwen zijn voor de modebranche belangrijke onderwerpen. Het uitblijven van de btw-verhoging wordt door brancheorganisaties positief ontvangen en ook het plan particuliere investeringen in bedrijven en start-ups fiscaal aantrekkelijker te maken krijgt veel bijval. "Maar," meldt Inretail in een reactie, "breaking news voor de detailhandel zit er niet in."

Stimulans durfkapitaal goed voor mkb

De afgelopen vier jaar is de koopkracht achteruit gegaan en zijn de uitgaven aan kleding en schoenen met 0,44 procent gedaald zo blijkt uit cijfers van het CBS. In absolute getallen zijn de bestedingen in de modebranche tussen 2010 en 2014 met 818 miljoen euro afgenomen. In 2016 gaan huishoudens er gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Deze stijging van de koopkracht is goed nieuws voor de kledingsector. Wanneer consumenten meer geld besteden gaat dat makkelijker naar een nieuwe jurk of een paar schoenen dan bijvoorbeeld een nieuwe auto.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland reageren positief op het feit dat het kabinet de btw niet verhoogt en noemen het terecht dat de verlaging van de zelfstandigenaftrek en de verhoging van belastingen voor ondernemers in box 2 van tafel zijn. Inretail pleit voor een btw-verlaging. De branchorganisatie haalt een onderzoek aan van Detailhandel Nederland waaruit blijkt dat een btw-verlaging naar 18 procent direct zo’n 20.000 nieuwe banen kan opleveren.

Hoewel de lasten op arbeid met 5 miljard worden verlaagd en arbeid zo goedkoper wordt, is dat volgens de brancheorganisaties niet voldoende. Zij vinden de lasten op arbeid nog steeds te hoog en menen dat de huidige werkgeversverplichtingen drempels opwerpen voor het aannemen van mensen en dus voor groei. Inretail mist in de overheidsbegroting 2016 plannen om de kredietverlening aan het mkb te vergemakkelijken.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zien met de reservering van 50 miljoen euro voor het verstrekken van durfkapitaal naar eigen zeggen wel een wens vervuld. Inretail noemt het belastingvoordeel voor particulieren die investeren in nieuwe en bestaande bedrijven zelfs het enige kansrijke plan voor het mkb in deze miljoenennota.

INRetail
miljoenennota
MKB Nederland
PRINSJESDAG