• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Problemen V&D duren voort: 7 nieuwe feiten

Problemen V&D duren voort: 7 nieuwe feiten

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

De situatie bij V&D lijkt maar niet tot rust te komen. Sinds de vorming van het reddingsplan spanden verschillende verhuurders een kort geding aan tegen het warenhuis, maar ook vakbonden worden het maar niet eens met V&D. FashionUnited zet de belangrijkste nieuwe feiten op een rij.

1. Vakbonden zijn gestopt met onderhandelen
Maandagavond is het gesprek tussen vakbonden CNV en FNV en V&D over de loonmaatregel hervat, maar zonder resultaat. De vakbonden zijn gestopt met onderhandelen. V&D heeft in het gesprek aangegeven het kort geding met de bonden door te zetten, waarop de bonden besloten hebben dat verder praten geen zin heeft. “Stel dat V&D het hoger beroep zou winnen, dan gaan ze het oude plan doorvoeren,” laat FNV-bestuurder Niels Suijker weten aan RTL Z. Vorige week waren de bonden nog positief over de nieuwe gesprekken, om de verstoorde verhoudingen tussen V&D en het personeel te herstellen.

2. V&D matigt loonmaatregel
V&D heeft het personeel dinsdag een nieuw voorstel gedaan voor een salarisverlaging. In de brief wordt gesproken van een gematigde salarisverlaging, maar er zullen ook banen verdwijnen, meldt RTL Z. Waar het oorspronkelijke loonoffer werd ingezet op 5,8 procent, stelt de nieuwe topman John van der Ent nu een loonverlaging van 2 procent voor en volgend jaar nog eens 2 procent. Ook zullen extra’s geschrapt worden. Met het nieuwe voorstel wordt de 10 miljoen besparing die nodig is niet gehaald en daarom moeten er ook banen verdwijnen, zegt V&D. Om hoeveel banen het gaat, is nog niet bekend.

3. Kort geding met verhuurder Metropop dient woensdag
V&D heeft woensdag een nieuw kort geding op de agenda staan. De rechtszaak is aangespannen door Metropop, eigenaar van drie V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard. De verhuurder was het niet eens met de aangekondigde huurverlaging en heeft het akkoord ook niet ondertekend. Deze zaak draait om het pand in Den Bosch, waar Metropop de volledige huur voor eist. Eerder spande de verhuurder al rechtszaken aan voor vestigingen in Heerlen en Sittard, maar dat zijn bodemprocedures.

4. Uitspraak kort geding V&D Hengelo volgt binnen twee weken
Het duurt waarschijnlijk nog tot volgende week voor er een uitspraak komt in het kort geding tussen V&D en verhuurder Mondia Investments, eigenaar van het V&D-pand in Hengelo. De pandbaas spande een rechtszaak aan toen V&D in februari slechts de helft van de huur overmaakte en liet weten ook in maart niet de volledige huursom te zullen betalen. Mondia Investments is een van de verhuurderspartijen die het reddingsplan met de huurmaatregel niet heeft ondertekend.

5. Verhuurder Komen Vastgoed dreigt met faillissement
De eigenaar van het V&D-winkelpand in Den Helder, Komen Vastgoed dreigt het faillissement van het warenhuis aan te vragen. Komen Vastgoed was een van de weinige partijen die geen handtekening onder het akkoord over de voorwaardelijke huurkorting zette. Directeur Antoon van Buuren wil geen commentaar geven op de kwestie, ook zijn advocaat Bart Kenisch geeft geen toelichting. V&D heeft het nieuws wel bevestigd en laat aan RTL Z weten: “De faillissementsaanvraag van Komen Vastgoed betreft een huurgeschil met betrekking tot de vestiging Den Helder en wordt louter gebruikt als ‘incassomiddel’. Daarvoor is een faillissementsaanvraag echter niet bedoeld.” Het warenhuis noemt het ‘teleurstellend’ dat de verhuurder ‘op deze oneigenlijke manier probeert om druk uit te oefenen om een door V&D betwist bedrag te betalen’.

6. V&D betaalde verhuurder om faillissementsaanvraag af te wenden
V&D heeft eerder een groot bedrag betaald om te voorkomen dat een verhuurder een faillissementsaanvraag zou indienen. Dat zegt directeur Ralph Punt van vastgoedbedrijf Punt Beheer tegen RTL Z. Hij is eigenaar van het distributiecentrum van V&D in het Groningse Aduard. Punt was al bezig met een faillissementsaanvraag om de volledige huur af te dwingen, maar V&D kon dit net voorkomen door te garanderen dat de huurverplichtingen zouden worden nagekomen. Overigens ging het om een pand dat in 2013 al was gesloten door V&D, maar de huurverplichtingen liepen nog wel door. Details over de regeling en betaling tussen V&D en Punt Beheer zijn niet bekend gemaakt.

7. V&D gaat met personeel praten tijdens bijeenkomsten
Maandag liet V&D in een persbericht weten de komende 2 weken ruim 120 personeelsbijeenkomsten te organiseren in het hele land. Tijdens de bijeenkomsten krijgt het personeel achtergrondinformatie over de huidige situatie. Naast het uitleggen van de problemen worden ook mogelijke opties besproken met betrekking tot de algemene kostenstructuur, de formule en het business model. Ook wordt er aandacht besteed aan de noodzaak van een jaarlijkse structurele besparing van 10 miljoen euro op de loonkosten, zegt V&D.

cvn
FNV
V&D