Rakuten en JD.com gaan samenwerken ten einde bezorging via drones en robotvoertuigen in Japan verder uit te rollen en te koppelen aan shopping apps van Rakuten.

JD.com begon in 2016 met commerciële drone-leveringen op het platteland van China. Rakuten biedt bezorging middels drones ook al drie jaar in Japan, maar alleen voor bedrijven en instanties. Sinds vorig jaar test de Japanse e-commercegigant ook bezorging via onbemande voertuigjes (UGV's, red.). Samen met JD.com moet dronebezorging aan Japanse consumenten mogelijk worden. Het is een stap die door diverse tech media wordt beschreven als "de laatste horde" in de bezorgingsproblematiek.

"Wij zijn blij met deze samenwerking met JD.com, dat het meest geavanceerde distributienetwerk in China heeft en bovendien ervaring met levering middels drones en UGVs," zegt Koji Ando van Rakuten in een verklaring. "Door JD.com's drones en UGV's en die te combineren met de onbemande leveringsoplossingen van Rakuten, hopen we innovatie in de Japanse logistieke sector te versnellen en bij te dragen aan de opbouw van een maatschappij die consumenten meer gemak biedt."

JD.com wil het succes van zijn drone-programma commercialiseren. Naar eigen zeggen hebben de JD.com drones inmiddels zo'n 400.000 vliegminuten gemaakt. Vorige maand werd JD.coms drone technologie ingezet tijdens een door de overheid goedgekeurde test in Indonesië, dat was de eerste vlucht buiten China. We gebruiken al meer dan twee jaar drones en autonome leveringsrobots voor bezorgingen in China", aldus Jun Xiao, voorzitter van JD-X, het logistieke innovatielab van JD. "Het doel is logistiek toegankelijker, betrouwbaarder en kosteneffectiever te maken.

JD denkt daarbij verder dan alleen bezorging van consumentengoederen. Jun Xiao: "In Japan zijn veel mogelijkheden voor drones om te leveren in bergachtige gebieden, afgelegen eilanden en in noodsituaties. Door onze autonome leveringstechnologie te gebruiken in een breed scala van toepassingen, van eCommerce tot humanietaire ondersteuning, kunnen we grenzen verleggen. Dit zal uiteindelijk aanzienlijke voordelen opleveren voor mensen wereldwijd."

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN