• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Rapport: Ralph Lauren, Coach en Gucci behoren tot merken die in verband worden gebracht met vermeende schendingen van mensenrechten

Rapport: Ralph Lauren, Coach en Gucci behoren tot merken die in verband worden gebracht met vermeende schendingen van mensenrechten

Door Rachel Douglass

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business
Afbeelding van naaimachine ter illustratie. Credits: WKS Textilveredlungs-GmbH

Een rapport van het Business and Human Rights Resource Centre heeft 28 gevallen van vermeende schendingen van mensenrechten aan het licht gebracht die verband houden met de inkooppraktijken van grote, wereldwijde merken. De organisatie stelt dat de gevallen die in een periode van negen maanden (januari tot september 2024) zijn geïdentificeerd en gevolgd, “wereldwijd van omvang zijn en duizenden werknemers over de hele wereld hebben getroffen”, in een aantal belangrijke productielanden.

Als zodanig zijn er gerelateerde beschuldigingen geuit tegen 36 merken in zowel de fast fashion- als de luxecategorie, waaronder H&M, Ralph Lauren, Asos, Mango, Michael Kors, Coach en Gucci, en andere. Het Research Centre meldt dat de meeste merken, na te zijn gevraagd om een reactie, hebben aangegeven contact te hebben opgenomen met de leverancier van de betreffende verkoper en te hebben aangegeven dat ze de inkoop bij de fabriek hebben stopgezet als deze geen actie had ondernomen om het probleem aan te pakken.

De beschuldigingen houden verband met een periode waarin een afname van bestellingen in de hele sector kon worden waargenomen, wat resulteerde in massale ontslagen, schorsingen van arbeid en onbetaalde ontslagvergoedingen. Onder de getroffenen was de Luenthai Philippines-fabriek, die naar verluidt samenwerkte met merken zoals Michael Kors, Ralph Lauren, Tapestry, Adidas en Fast Retailing. In mei 2024 zou de locatie 2.000 werknemers hebben ontslagen, wat neerkomt op 60 procent van het personeelsbestand, vanwege een afname van de vraag naar producten in de afgelopen twee jaar.

Eveneens zou Anzir Apparels, een fabriek in Bangladesh die in verband is gebracht met Mango, Asos en River Island, gesloten zijn vanwege een gebrek aan bestellingen. Veel van de betrokken merken verklaarden dat ze in 2021 waren gestopt met de inkoop bij de fabriek. Andere fabrieken meldden "progressief lagere prijzen" of werden beschouwd als "minder voordelig" voor merken om mee te blijven werken.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.UK. Dit artikel is vertaald door Sylvana Lijbaart met behulp van een AI-tool genaamd Gemini 1.5.

FashionUnited gebruikt AI taaltools om het vertalen van (nieuws)artikelen te versnellen en de vertalingen te proeflezen om het eindresultaat te verbeteren. Dit bespaart onze menselijke journalisten tijd die ze kunnen besteden aan onderzoek en het schrijven van eigen artikelen. Artikelen die met behulp van AI zijn vertaald, worden gecontroleerd en geredigeerd door een menselijke bureauredacteur voordat ze online gaan. Als je vragen of opmerkingen hebt over dit proces, stuur dan een e-mail naar info@fashionunited.com.

Mensenrechten
Toeleveringsketen