• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Rechter geeft Adidas ongelijk in zaak tegen Puma

Rechter geeft Adidas ongelijk in zaak tegen Puma

Door Marije Bette

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Puma mag de schoenen uit de NRGY-serie gewoon blijven verkopen. Dat heeft de rechter in Düsseldorf besloten. Adidas sleepte Puma voor de rechter omdat de zolen van de serie schoenen te veel zouden lijken op de zolen van de Boost-schoenen van Adidas, schrijft Reuters.

Adidas meende dat concurrent Puma het patent van zijn merk schond. Beide merken werkten voor de ontwikkeling van een nieuwe zool met het Duitse chemieconcern Basf. Dit concern maakt zolen van het materiaal polyurethaan, wat net zo elastisch en schokbestendig zou zijn als rubber. In gewicht is het echter een stuk lichter, wat het materiaal zeer geschikt zou maken voor hardloopschoenen.

In 2011 moest Puma op zoek naar een nieuwe partner, omdat Adidas een exclusieve deal met Basf sloot voor de ontwikkeling van zolen. Adidas verwerkte het materiaal in een serie schoenen genaamd Boost. Dat bleek succesvol. Het afgelopen jaar werden er tien miljoen paar van dit type verkocht. Puma ging ondertussen in zee met het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman. Daardoor kon het schoenenmerk vorig jaar de NRGY-schoenenlijn lanceren.

Adidas sleepte Puma vervolgens voor de rechter omdat de zolen te veel op die van de Boost-schoenen zouden lijken. De rechter in Duitsland was het daar niet mee eens. Aan Reuters laat Puma weten dat het bedrijf de serie agressiever gaat promoten, na van de rechter gelijk te hebben gekregen. Eerder zou het voorzichtig zijn geweest met het introduceren van nieuwe versies van de NRGY-serie. “Puma heeft Adidas willen laten zien dat we niet gemakkelijk opgeven, ook al zijn we kleiner. We blijven vechten voor onze rechten”, zegt Neil Narriman, hoofd intellectueel eigendom bij Puma. Adidas is het op zijn beurt niet eens met de beslissing van de rechtbank. Het merk overweegt vervolgstappen.

De rivaliteit tussen Adidas en Puma gaat ver terug. De Duitse broers Adolf en Rudolf Dassler richtten in eerste instantie één bedrijf op in de Beierse plaats Herzogenaurach: de Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik. Na onenigheid stapte Rudi in 1948 uit het bedrijf, om vervolgens Puma (voorheen Ruda) op te richten. Adidas en Puma bleven beiden gevestigd in Herzogenaurach. De bedrijven hebben sindsdien al meerdere conflicten uitgevochten.

Adidas
Puma