• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Rechter schrapt terugbetaalboete Shoebaloo

Rechter schrapt terugbetaalboete Shoebaloo

Door Tessa Guntlisbergen

27 aug. 2019

Schoenenverkoper Shoebaloo hoeft een boete van 72.000 euro niet meer terug te betalen aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De onafhankelijke toezichthouder moet webshops bij overtreding namelijk eerst waarschuwen alvorens boetes uit te delen, maar had dit bij Shoebaloo niet gedaan. Dat schrijven diverse media, waaronder De Telegraaf.

De rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde dat de ACM pas bij meerdere fouten een boete kan opleggen, aldus de krant. Daarnaast stelt de rechter dat Shoebaloo niet genoeg de kans heeft gehad om zijn misstappen te herstellen. De boete komt daarom volledig te vervallen.

De ACM legde Shoebaloo twee jaar geleden de geldstraf op, omdat het schoenenmerk consumenten onvoldoende zou hebben geïnformeerd over hun rechten omtrent het annuleren van aankopen. Om dezelfde reden legde de ACM toen ook bedrijven als Coolcat en Bever een boete op. Die van Coolcat en Bever kwamen te vervallen.

Editors note: Dit artikel is na publicatie gewijzigd. Correct is: Ook de opgelegde boete van Bever werd vernietigd door het CBb.