• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Rich List 2017: 3 opkomende miljardairs die hun geld verdienen in de mode

Rich List 2017: 3 opkomende miljardairs die hun geld verdienen in de mode

Door Vivian Hendriksz

8 aug. 2017

Business |BUSINESS INTELLIGENCE

Het is geen verrassing dat Amancio Ortega, de man achter modegigant Inditex, de rijkste man in de mode industrie is. De Spanjaard, die op dit moment op de vierde plek staat van rijkste mensen ter wereld, heeft een waarde van 71,3 miljard dollar (60 miljard euro) - 15,3 miljard dollar meer dan Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, volgens de Forbes’ Miljardairs lijst. Ortega heeft zijn plek als rijkste man in de mode industrie de afgelopen jaren weten te behouden dankzij het succes van fast fashion model van modemerk Zara.

Maar Ortega is zeker niet de enige die zijn fortuin te danken heeft aan de mode industrie. Neem bijvoorbeeld Bernard Arnault, de man achter luxe groep LVMH. Arnault zag zijn nettowaarde stijgen van 33,9 miljard dollar (28,5 miljard euro) in 2016 naar 41,5 miljard dollar (34,9 miljard euro) in 2017, dankzij de aankoop van modehuis Christian Dior Couture door LVMH. Er is zelfs een steeds groter wordende groep die snel geld verdient in de mode industrie - we hebben het hier zelfs om miljarden. Maar welke mode ondernemers hebben een sterke stijging in hun mode imperium en netto waarde gezien afgelopen jaar? We kijken eens naar drie belangrijke figuren in de mode industrie die een significante groei in hun nettowaarde hebben waargenomen in 2017, volgens FashionUnited’s Top 100 BI lijst.

Anders Holch Povlsen - Bestseller

Land: Denemarken

Groei ten opzichte van vorig jaar: 57.50%

Nummer op de lijst: 18

Als eerste hebben we Anders Holch Povlsen die eigenaar en CEO is van mode en retailgroep Bestseller. De internationale groep, bekend voor zijn brede aanbod van modeketens zoals Jack & Jones, Vila en Vero Moda, heeft inmiddels 20 onafhankelijke modemerken in het portfolio. Bestseller is aanwezig in 70 markten verspreid over Europa, het Midden-Oosten, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Australië en India. Op dit moment heeft de groep 2700 eigen winkels in 38 verschillende markten naast 15000 shop-in-shops. Bestseller groeide exponentieel als bedrijf sinds de ouders van Povlsen een winkel openden in Ringkobing, Denemarken in 1975.

Het toenemen van Povlsen’s nettowaarde is gelinkt aan de groeiende omzet van Bestseller die in het boekjaar 2016/17 neer kwam op 2,9 miljard euro. Daarnaast heeft Povlsen ook aandelen in e-tailers Zalando en Asos die goede resultaten blijven leveren. Bestseller is de grootste aandeelhouder van Brits e-commerce platform Asos, het bedrijf heeft 29.16 procent van de aandelen in handen. Bestseller heeft ook nog 10 procent van de aandelen van het Duitse Zalando. Daarbij heeft Povlsen 1 procent van al het land in Schotland in zijn bezit door middel van Wildland, een non-profit organisatie die de ondernemer op heeft gezet om zo land op te kopen en dit te beschermen.

Michel Leclercq - Decathlon

Land: Frankrijk

Groei ten opzichte van vorig jaar: 16.67%

Nummer op de lijst: 26

Michel Leclercq, oprichter van Decathlon, is nog een opvallende stijger in de lijst. Leclerq opende in 1976 voor het eerst een kleine sportwinkel met de naam Decathlon. Sinds die dag is de sportketen uitgegroeid tot een van ‘s werelds grootste sportretailers. Met meer dan 900 winkels wereldwijd heeft Decathlon 60.000 werknemers verspreid over 27 landen. De retailer, die een groot aanbod aan atletische kleding, sportbenodigdheden en outdoor benodigdheden verkoopt, opende de eerste winkel op een parkeerplaats van Auchan winkelcentrum in Englos toen sportclubs steeds populairder aan het worden waren.

Decathlon zag een continue omzetgroei sinds 2009 toen consumenten steeds meer gingen investeren in fitness, health en hun algemene welzijn. Daarom is het ook niet verrassend dat Decathlon in het afgelopen boekjaar een omzet van 11,5 miljard dollar (9,7 miljard euro) rapporteerde. Daarnaast is Leclercq, die 40 procent van de aandelen van Decathlon bezit, de neef van Gerard Mulliez - het hoofd van de bekende Franse retail dynastie, dus zijn succes is geen verrassing. Leclercq en zijn familie hebben 40 procent van de aandelen van Decathlon in handen terwijl de familie Mulliez nogmaals 40 procent in bezit heeft.

Bernard Lewis - River Island

Land: Groot-Brittannië

Groei ten opzichte van vorig jaar 27.78%

Nummer op de lijst: 57

Bernard Lewis, de man achter Chelsea Girl, tegenwoordig bekend als River Island, zag zijn nettowaarde met 27,7 procent stijgen het afgelopen jaar. Lewis begon ooit in de mode industrie als verkoper van breiwol van The Wool Shop. Hij opende uiteindelijk zijn eigen winkel onder de naam van Lewis Separates, wat later werd omgezet naar Chelsea Girl in 1965 en in 1988 River Island werd gedoopt.

Met meer dan 350 winkels wereldwijd en franchises in Europa, Azië en het Midden Oosten weet de modeketen met succes millennials te voorzien in hun steeds veranderende vraag en speelt het bedrijf in op de laatste trends. River Island behaalt jaarlijks meer dan 1 miljard dollar omzet en wordt aangestuurd door Ben Lewis, Bernard Lewis’ neef die ooit bij het bedrijf begon als winkelmanager in 1990. Ben Lewis is sinds 2010 CEO bij het merk.

Eervolle vermelding: Sefik Yilmaz Dizdar

Land: Turkije

Groei ten opzichte van vorig jaar: 98

Binnenkomer in de lijst van 2016

Sefik Yilmaz Dizdar, de man achter het Turkse LC Waikiki verdient een eervolle vermelding omdat hij voor het eerst in de FashionUnited Top 100 lijst verschijnt in 2017. Als producent en retailer van ready-to-wear mode en interieur items, heeft LC Waikiki zich een ambitieus doel gesteld - om een van de drie meest succesvolle merken in Europa te zijn in 2023.

LC Waikiki werd in 1988 opgericht door Franse mode ontwerper Georges Amouyal, maar Yilmaz Dizdar en zijn partners, waaronder miljardair Mustafa Kucuk, kochten het bedrijf in 1997. Na de overname besloten Yilmaz Dizdar en zijn partners om hun eigen keten te beginnen om op deze manier de producten te verkopen. Sindsdien heeft LC Waikiki 750 winkels geopend in 36 landen waaronder in het Midden Oosten en Zuid-Oost Azië waardoor het bedrijf een omzet draaide van 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) afgelopen jaar. De broer van Mustafa Kucuk, Vahap Kucuk, is de CEO en woordvoerder van LC Waikiki.

Beeld: via Pexels