• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Richemont ziet winst sterk dalen in H1

Richemont ziet winst sterk dalen in H1

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

In het eerste half jaar zag Richemont de omzet dalen met 13 procent (12 procent bij wisselkoerscorrecties) tot 5 miljard euro. Zonder buy-backs daalde de omzet met 8 procent.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Scroll naar beneden voor een samenvatting.

"De omzet en winst in de periode van zes maanden die eindigden op 30 september waren onder het level van vorig jaar, en reflecteren de moeilijke wereldwijde omstandigheden, buitengewone inventory buy-backs en uitdagende competitieve cijfers in het eerste halfjaar tegenover vorig jaar. Richemont is voorzichtig geweest om de cash flow van de groep te beschermen. Wat horloges betreft, zullen we kijken naar de overcapaciteit, en productiestructuren herzien naar de vraag," laat voorzitter Johann Rupert weten.

Richemont rapporteert omzetdaling van 13 procent in eerste halfjaar

De omzetdaling is vooral toe te schrijven aan de afnemende vraag naar horloges in het algemeen, maar werd deels gecompenseerd door de vraag naar accessoires en in mindere mate door juwelen.

De brutowinst is goed voor 64 procent van de omzet en daalde met 51 procent tot 798 miljoen euro, met een daling van de operationele marge van 16 procent. De Europese markt, die goed is voor 31 procent van de totale omzet, daalde sterk. Frankrijk werd vooral geraakt door een dalend aantal toeristen. In het Verenigd Koninkrijk werd een dubbelcijferige groei gerapporteerd, als gevolg van het EU referendum.

De omzet in de regio Azië/Pacific, die goed is voor 35 procent van de groepsomzet, is samen met Hongkong en het vasteland van China de belangrijkste markten. De omzetdaling bleef beperkt tot 8 procent, vergeleken de 17 procent daling in dezelfde periode vorig jaar. De daling werd deels gecompenseerd door de groei van de Chinese markt en de positieve resultaten in retail, sieraden en accessoires in de regio.

In de Verenigde Staten rapporteerde Richemont een omzetdaling van 5 procent, als gevolg van de sterke dollar. De sterke yen in Japan, die de uitgaven van toeristen drukte, evenals de hoge cijfers (44 procent, red.) in de eerste helft van het jaar droegen bij aan een omzetdaling van 22 procent. Het Midden-Oosten en Afrika zagen de omzet met 10 procent dalen, wat te verklaren is door de lagere omzet als gevolg van sterke valuta's.

Bedrijfsresultaat Richemont daalt met 31 procent

De retail steeg van 54 naar 58 procent dankzij de sterke verkoop van juwelen en accessoires in eigen winkels. De retailomzet had echter wel last van de handel in Europa en Japan, terwijl Azië/Pacific en de Verenigde Staten een lichte groei rapporteerden. De retailomzet daalde wereldwijd met 5 procent. Momenteel heeft Richemont 1.154 eigen winkels. De groothandel, inclusief omzet via franchisers, daalde met 20 procent. De omzet uit juwelierszaken daalde met 13 procent. Dat was vooral toe te schrijven aan de afnemende vraag naar horloges.

Het bedrijfsresultaat daalde met 31 procent, als gevolg van lagere omzet en de kosten als gevolg van buybacks van inventaris. De operationele marge kwam uit 27 procent. Zonder deze kosten was de brutowinstmarge 32 procent.

CEO en CFO Richemont nemen afscheid

Naast halfjaarcijfers maakte Richemont ook bekend dat er flink wat managementwijzigingen op stapel staan. CEO Richard Lepeu vertrekt bij het bedrijf; hij gaat met pensioen op 31 juli 2017. CFO Gary Saage vertrekt ook.

Lepeu zal in maart 2017 het bedrijf verlaten, terwijl CFO Gary Saage nog tot het einde van juli werkzaam zal zijn bij het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door Burkhart Grund, de huidige rechterhand van Saage.

Als gevolg van zijn vertrek heeft de Raad van bestuur besloten om de gehele managementtop te herzien, om 'snel te kunnen reageren op uitdagende business in het algemeen en de luxe-industrie in het bijzonder'. Johann Rupert blijft aan als voorzitter van de Raad. Nicolas Bos, de CEO van Van Cleef & Arpels treedt toe tot de managementtop. Burkhart Grund wordt de CFO, en George Ken, nu nog CEO van IWC Schaffhausen, wordt head of watchmaking, marketing & digital.

De huidige CEO van Montblanc, Jérôme Lambert, is aangesteld als head of Operations. Andere nominaties worden voorafgaand aan de jaarvergadering in 2017 bekendgemaakt. Dan zullen er tevens verschillende bestuursleden afscheid nemen: Yves-André Istel, Bernard Fornas, Richard Lepeu, imon Murray, Norbert Platt, lord Renwick of Clifton, professor Juergen Schrempp en The Duke of Wellington.

In het kort
Omzet 5 miljard euro
Winst 798 miljoen euro
Bedrijfsresultaat

Beeld: Richemont, Facebook Chloé

Richemont