• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Schadevergoeding bij wegopbreking: retailers maken nu eerder kans

Business

Schadevergoeding bij wegopbreking: retailers maken nu eerder kans

Door Caitlyn Terra

14 jun. 2018

Dankzij een nieuwe ‘Handleiding nadeelcompensatie’ moet het voor retailers nu makkelijker worden om een schadevergoeding te krijgen als de omzet een klap heeft gekregen vanwege een wegopbreking, zo meldt INretail.

Een stoep of een straat die gedurende lange tijd opengebroken ligt, kan zorgen voor een omzetdaling bij retailers. Eerder konden retailers ook in aanmerking voor een vergoeding, maar in de praktijk kwam dit bijna nooit voor door brede criteria. In de nieuwe handleiding zijn de criteria aangepast en maken winkels eerder kans op compensatiemaatregelen.

Op dit moment heeft tien procent van de gemeenten afspraken dat bedrijven een schadevergoeding krijgen bij buitenproportionele schade voor wegwerkzaamheden. Alleen als de schade verder gaat dan het ‘normaal maatschappelijk risico’ en hoger is dan 15 procent van de jaaromzet kunnen de bedrijven aanspraak maken op de regeling. De nieuwe handleiding die bekend is gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken moet ervoor zorgen dat de kans op schade bij voorbaat zoveel mogelijk beperkt wordt, er een landelijke aanpak komt, eenvoudigere en snellere procedures komen en dat er eerder aanspraak gemaakt kan worden door lagere drempels.

Beeld: Pexels