• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Skooter onterecht failliet verklaard

Skooter onterecht failliet verklaard

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De Noord-Nederlandse modeketen Skooter werd afgelopen zomer failliet verklaard. Maar dat had eigenlijk niet gemoeten. Eigenaar Alexander Hes had de uitnodiging voor de rechtbankzitting namelijk niet ontvangen. Hij vocht het faillissement daarom aan en kreeg uiteindelijk gelijk van de Hoge Raad.

Een schuldeiser had het faillissement aangevraagd, omdat HSK, het moederbedrijf van Skooter, een rekening niet had betaald. Eigenaar Hes tekende protest aan tegen het faillissement, omdat hij de uitnodiging nooit had ontvangen. De rechtbank Leeuwarden gaf hem geen gelijk, maar bij de Hoge Raad werd hij wel in het gelijk gesteld.

De Hoge Raad concludeert dat Hes geen kans heeft gehad zich tegen de faillissementsaanvraag van de schuldeiser te verdedigen. Er bestaat nu een kans dat het faillissement wordt vernietigd. De schuldeiser moet de kosten van het geding in cassatie betalen. De kosten van HSK worden geschat op zo'n 120 euro aan voorschotten en 2200 euro salaris.

Het Hof zal faillissement Skooter mogelijk vernietigen

Hes had ook al aan curator Mattijs Sturms laten weten dat hij het niet eens was met het faillissement. Hij noemde de oorzaak van het faillissement toen een bedrijfsongeluk, omdat hij de faillissementsaanvraag als een incassomiddel had gezien. De curator stond daar sceptisch tegenover, omdat Hes in ieder geval bij andere faillissementen in de modebranche betrokken is geweest, zoals faillissementen van modeketen Zaza in 2008 en 2009. Dat schreef Sturms in zijn faillissementsverslag.

Skooter is van origine een Friese modeketen - voor meisjes van zes tot en met veertien jaar - met vestigingen in Noord Nederland. Het bedrijf heeft in 2013 het eigen faillissement moeten aanvragen, wat op 6 augustus 2013 is uitgesproken. Hes realiseerde een doorstart met Skooter. Toen het faillissement werd uitgesproken bestond de keten uit twintig vestigingen in onder andere Groningen, Winschoten, Emmen en Heerenveen. Volgens Sturms was de onderneming structureel verliesgevend.

Doorstart
Faillissement
Skooter