Sports Direct aandelen kelderen

Aandelen in het Britse retailconcern Sports Direct International kelderden op maandagochtend met ruim 25 procent naar 166,6 pence (185,3 cent), maar herstelden zich later in de ochtend licht naar 212 pence.

Reden voor de volatiliteit is dat Sports Direct op het laatste moment pas bekend maakte dat het van de Belgische fiscus nog 605 miljoen pond (673 miljoen euro) aan belasting moest betalen. Daardoor werd de publicatie van de jaarcijfers tot maandagochtend uitgesteld. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph had Sports Direct boekhouder Grant Thornton hier niet van op de hoogte gesteld.

House of Fraser grote vergissing

Een grote klap voor de winst bleek ook de overname van warenhuis House of Fraser te zijn. Sports Direct had de noodlijdende Britse keten vorig jaar van de ondergang gered, maar miljardair topman Mike Ashley geeft nu toe dat dat een grote vergissing is geweest en dat hij er spijt van heeft.

Sports Direct omschrijft de situatie bij House of Fraser als ‘terminaal’. Het bedrijf werd vorig haar voor een bescheiden 90 miljoen pond gekocht, maar vreet sindsdien aan de winst. Volgens Ashley zal het bedrijf nu meerdere locaties moeten sluiten. Momenteel zijn dat er 54.

Financieel topman stapt op

Sports Direct maakte tevens bekend dat financieel topman Jon Kempster na de volgende algemene vergadering zal opstappen en zijn functie zal overdragen aan Chris Wootton, die momenteel zijn tweede man is. Wootton zal op 12 september de rol van CFO officieel op zich nemen.

Overzicht jaarcijfers

Sports Direct rapporteerde voor het afgelopen boekjaar tot 28 april 2019 een omzetstijging van 10,2 procent naar 3.701,9 miljoen pond (4.117,41 miljoen euro), waarbij UK Sports Retail een stijging van 0,3 procent boekte. De onderliggende brutowinst steeg met 5 procent naar 143,3 miljoen pond. De bescheiden stijging was het gevolg van de problemen met House of Fraser, maar lagere afschrijvingen en amortisatie compenseerden hiervoor.

Het bedrijf zei dat de omzet uit Europese Sports Retail divisie met 5,9 procent was gedaald naar 599,8 miljoen pond. De omzet uit de Rest van de Wereld divisie steeg met ruim 12 procent naar 215,9 miljoen pond. House of Fraser heeft sinds de overname een omzet van ruim 330 miljoen pond gerealiseerd.

De kosten die House of Fraser met zich meebracht drukten de onderliggende EBITDA van de groep, waardoor deze met 6 procent daalde. Zonder de acquisities van het afgelopen jaar meegerekend bedroeg de onderliggende EBITDA 357,4 miljoen pond, een stijging van 9,5 procent.

Foto: Sports Direct Media Centre

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN