• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Tailored-By: start-up biedt 'fooi'-systeem voor makers in mode industrie

Tailored-By: start-up biedt 'fooi'-systeem voor makers in mode industrie

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business|INTERVIEW

Wie is er verantwoordelijk voor het zorgen dat de mensen die kleding maken, een goed leefbaar loon hebben? Het is een gewetensvraag die in de mode industrie veel wordt gesteld. Volgens Robin Boogaards, CEO van start-up Tailored-By, wordt de verantwoordelijkheid steeds naar een andere partij doorgeschoven. De start-up legt het vraagstuk neer bij de eindconsument die door middel van het concept één euro aan de maker van zijn item kan geven. Tijd voor een telefoontje met de jonge ondernemer.

“We willen dat iedere partij zijn verantwoordelijkheid pakt,” aldus Boogaards. Bij een rondvraag van Tailored-By wees 90 procent van de ondervraagden naar modemerken als schuldige partij als het gaat over de werkomstandigheden en lonen van medewerkers in de textielindustrie. “Er is maar een klein bedrag nodig om de omstandigheden recht te trekken. Wanneer we de consument de kans bieden om te doneren, of zijn waardering te tonen aan degene die de kleding heeft gemaakt, dan is eigenlijk iedereen daar enthousiast over,” aldus Boogaards. “Het is niet voor iedereen haalbaar om een broek van 200 euro te kopen van een duurzaam en verantwoord merk, dus we wilden een laagdrempelige manier creëren zodat de consument toch zelf actie kon ondernemen.”

Tailored-By: start up biedt consumenten én merken kans fooi te geven aan maker kleding

Hoe het werk? Samen met een merk maakt Tailored-By profielen van alle werknemers die betrokken zijn bij de productie van een kledingstuk. Elke medewerker krijgt zijn unieke code en wanneer deze gescand wordt, krijgt de consument deze informatie te zien. Het gaat hier niet alleen om de naam en woonplaats van degene, maar ook over hun dromen en hoe ze in het beroep zijn gerold en zelfs hun favoriete eten. “Zo was er een Syrische jongen van wie zijn favoriete eten een pizza Hawaii is. Van die informatie werd ik vrolijk. Zijn droom was om zijn eigen atelier op te zetten en hij is het werk gaan doen omdat ook zijn vader dit beroep deed.” Tailored-By heeft daarnaast ook een plug-in die gebruikt kan worden bij webshops zodat ook hier mensen de keuze hebben een ‘fooi’ te geven aan de maker van hun kleding.

Op het moment loopt nog een crowdfundingsactie voor de start-up zodat er een ‘factorytour’ georganiseerd kan worden. Tailored-By hoopt met de actie ook kleinere merken te interesseren die op deze manier op een laagdrempelige manier profielen kan laten maken van de medewerkers en zich aan kan sluiten. “Op dit moment staat het bedrag lager dan we hadden gewild. Crowdfunding was een van de opties om financiering binnen te halen. We zijn op dit moment in gesprek met verschillende partijen. Hoe dan ook door met Tailored-By.” Iron Roots werkt op dit moment al met het systeem van Tailored-By. Boogaards hoopt op te vallen bij een groot merk zodat het bedrijf bekendheid kan vergaren en nog meer merken zich vervolgens zullen aansluiten. Merken kunnen zich in deze fase, voor de factorytour, nog aansluiten tot augustus.

Hij benadrukt dat Tailored-By geen keurmerk is, maar dat het alleen specialistische informatie biedt over de maker van kleding.

Beeld: Tailored-By

Kledingindustrie
Merken
tailored-by