• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Toezichthouder: Amazon heeft miljoenen klanten op misleidende manier naar Prime-abonnement gelokt

Toezichthouder: Amazon heeft miljoenen klanten op misleidende manier naar Prime-abonnement gelokt

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Photo Credits: Amazon.

Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) beschuldigt Amazon ervan dat het bedrijf miljoenen consumenten zonder toestemming heeft ingeschreven voor een betaalde abonnementsdienst: Amazon Prime. Daarbij is het ook moeilijk om weer van dit abonnement af te komen.

Amazon zou ‘dark patterns’ hebben gebruikt om klanten te misleiden en ze in te schrijven voor automatisch vernieuwende Prime-abonnementen. Tijdens het bestelproces worden klanten van Amazon gepresenteerd met talloze opties om een Prime-abonnement te nemen, maar de optie om een bestelling te plaatsen zonder een Prime-abonnement zit verstopt, aldus FTC. Ook zijn er diverse gevallen waarin de koop-knop niet duidelijk meldde aan de consument dat bij het aangaan van de koop ook een Prime-abonnement betrokken was.

FTC schrijft in het statement dat de e-commerce reus daarbij bewust het proces om het abonnement op te zeggen moeilijk heeft gemaakt. “Het belangrijkste doel van dit proces is niet het laten cancellen van het abonnement, maar om consumenten juist tegen te houden dit te doen.”

Amazon