Tom Tailor FY: ondanks omzetdaling weer nettowinst in 2017

De Tom Tailor Group heeft een transformatie jaar achter de rug, aldus het jaarrapport. Hoewel de omzet het afgelopen jaar met 4,8 procent is gedaald, heeft het bedrijf wel de omslag kunnen maken van een verlies van 73 miljoen euro in 2016, naar een nettowinst van 17,1 miljoen euro, aldus het verslag.

“Hoewel 2017 een transformatiejaar voor de hele Tom Tailor Group was, was het mogelijk om een erg positief resultaat te leveren. Daarom staan we op het punt om onze kosten en procesoptimalisatie programma, Reset, af te ronden,” aldus CEO van de groep, Heiko Schäfer. “Dankzij deze economisch solide fundering, zien we uit naar de toekomst en kunnen we nieuwe groei initiatieven starten.” Het EBITDA bereikte volgens het bedrijf een hoogtepunt in het bestaan van de groep, 83,1 miljoen euro. Door het positieve jaar dat Tom Tailor Group achter de rug had, heeft het bedrijf de schuld kunnen verminderen met iets meer dan 80 miljoen euro het afgelopen jaar.

Tom Tailor Group zet verlies om in winst in 2017

Het afgelopen jaar behaalde de groep, die de merken Tom Tailor en Bonita in het portfolio heeft, een omzet van 921,8 miljoen euro. De omzetdaling in het gehele boekjaar kreeg nog een extra zet in het vierde kwartaal, waar de omzet afnam met 13,8 procent. De groothandelsomzet van Tom Tailor bleef het afgelopen jaar nagenoeg gelijk, met een kleine daling van 0,5 procent naar 350,1 miljoen euro. In de eigen retail zag het merk een daling van 3,1 procent gedurende het hele financiële boekjaar naar een omzet van 304 miljoen euro. Het merk Bonita kreeg van alle merken de grootste klap betreffende omzet, een daling van 11,6 procent naar een bedrag van 267,7 miljoen euro. Volgens de groep was dit te danken aan het reduceren van het retailnetwerk met 14,2 procent wat neerkomt op 135 winkels

Een paar jaar geleden begon Tom Tailor Group met het Reset-programma om onder andere de efficiëntie binnen het bedrijf te verbeteren. In maart vorig jaar verwachtte het bedrijf in 2018 nog een EBITDA te behalen tussen de 30 en 40 miljoen euro, een bedrag dat ze met het EBITDA van dit jaar al voorbij hebben gestreefd. “Met de verreikende maatregelen van ons Reset-programma hebben we een goede financiële basis gelegd voor duurzame groei van de winstgevendheid,” aldus CFO Thomas Dressendörfer in het financiële verslag. “We hebben onze doelen deels al eerder bereikt dan verwacht en kunnen daardoor ons pad met vertrouwen voortzetten.” In 2018 verwacht de groep dat de maatregelen van het programma opnieuw een lichte negatieve invloed hebben op de omzet, maar dat dit gecompenseerd wordt door ‘winstgevende groei in belangrijke markten zoals Rusland en Zuid-Oost Europa’.

Beeld: Tom Tailor Denim website

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN