• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Toms breidt strategie uit om “lokale probleemgebieden” in Europa te steunen

Toms breidt strategie uit om “lokale probleemgebieden” in Europa te steunen

Door Marjorie van Elven

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Toms, het Amerikaanse schoenen- en lifestyle merk dat een paar nieuwe schoenen schenkt aan een kind in nood voor elk paar schoenen dat wordt verkocht, gaat haar humanitaire werk verspreiden. Het gaat om het steunen van sociale projecten op het gebied van dakloosheid, vrouwenemancipatie en sociaal ondernemerschap in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, met meer Europese landen op de planning. Het nieuws werd donderdagavond bekendgemaakt tijdens een evenement voor pers en personeel in Amsterdam.

“Wij hebben naar onze klanten geluisterd, zoals elk bedrijf behoort te doen, en zij toonden aan dat ze iets lokaals willen”, zegt Toms CEO Jim Alling aan FashionUnited. “Daarom hebben we dringende kwesties bekeken en besloten samen te werken met mensen die hier al iets mee doen”.

De beslissing om Europese changemakers te financieren komt nadat het bedrijf een succesvol soortgelijk project in de Verenigde Staten heeft uitgevoerd. In november startte Toms de campagne “End Gun Violence Together” en doneerde 5 miljoen dollar aan organisaties die een einde aan geweer gerelateerd geweld in haar thuisland willen maken. Verder nodigde het bedrijf consumenten uit haar website te gebruiken om ansichtkaarten aan hun vertegenwoordigers te sturen om een nieuwe wet voor universele achtergrond checks aan te nemen.

Strategisch gelanceerd vlak voor Black Friday, was de campagne een succes. Meer dan 720.000 mensen verstuurden een ansichtkaart via de Toms website en Alling schat een groei in verkoop van 20 procent in vergelijking met 2017. Het is te begrijpen dat Toms hetzelfde zou willen bereiken in Europa. “Zowel webverkeer als verkoop waren hoger dan wat we verwachtten. Veel van de kopers waren mensen die al een tijd niks van Toms hadden gekocht”, vertelt Alling. “Mensen moeten erkennen hoe toegewijd we zijn aan het creëren van een platform waar positieve sociale impact plaats kan vinden, maar ze moeten ook begrijpen dat het helemaal niet mogelijk zou zijn als we geen schoenen verkopen. Zonder de verkoop van schoenen kunnen we niks doen”, voegt hij toe.

Britse influencer Ella Grace Denton tijdens evenement van Toms in Amsterdam

Toms gaat sociale projecten in Europa steunen

De eerste “changemaker” die Toms gaat steunen is Joshua Coombes, de kapper uit Londen die bekend werd voor het geven van gratis knipbeurten aan daklozen. Vanaf maart zal Coombes een serie van tentoonstellingen organiseren in verschillende wereldsteden, waarin hij zijn “voor en na” foto’s gaat laten zien. Vervolgens is Toms van plan om de Britse non-profit organisatie Centrepoint te steunen in een project dat huisvesting en banen zal creëren voor zo’n 5.000 jonge mensen in Manchester en Londen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk zal Toms de “women’s circles” van influencer Ella Grace Denton financieren. Denton geeft vrouwen een “veilige plek” om ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen.

Wat Duitsland betreft, zal het Amerikaanse label een conferentie voor sociale ondernemers in Berlijn financieren. Het evenement zal in mei plaatsvinden en wordt georganiseerd door de non profit organisatie Ashoka en Sara Nuru, de eerste gekleurde winnaar van Germany’s Next Top Model. Nuru is de oprichter van nuruCoffee, een bedrijf dat fairtrade koffie uit Ethiopië -- het land van haar ouders -- in Duitsland verkoopt en een deel van de winst doneert aan Ethiopische vrouwen, die een zaak willen starten, in de vorm van micro-leningen.

Foto’s: Toms en FashionUnited

Fairtrade
jim alling
TOMS