• Home
  • Nieuws
  • Business
  • TTIP: Waarom het essentieel is voor de Europese textiel- en kledingindustrie

TTIP: Waarom het essentieel is voor de Europese textiel- en kledingindustrie

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

De Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is op dit moment het onderwerp van veel discussie. Maar wat houdt dit vrije handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie eigenlijk in voor de textiel- en kledingindustrie? Euratex, de Europese confederatie voor kleding en textiel, heeft de situatie onder de loep genomen en ontdekte dat het verdrag wel eens in het voordeel zou kunnen zijn van Europese textiel- en kledingbedrijven.

De Verenigde Staten zijn volgens de studie de voornaamste afnemer van textiel- en modeartikelen uit Europa. In 2014 bedroeg de waarde van de export van Europa naar de Verenigde Staten maar liefst 4,9 miljard euro, wat neerkomt op de verscheping van 33.000 t-shirts per dag. Aan beide kanten van de Atlantische oceaan gelden hoge standaarden op het gebied van zowel consumentenbescherming als intellectuele eigendomsrechten. Wanneer ontwerpen of kledingstukken die in Europa zijn beschermd worden verscheept naar de Verenigde Staten geldt deze bescherming echter niet altijd. Hetzelfde geldt voor de verscheping van de Verenigde Staten naar Europa.

De Verenigde Staten: de nummer een handelspartner van Europa

Op dit moment is de overzeese verscheping van goederen duur voor bedrijven, omdat per continent verschillende standaarden worden gehanteerd. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld strengere eisen gesteld aan kinderpyjama´s wanneer het gaat over brandbaarheid. Critici hebben echter vastgesteld dat dit uiteindelijk juist resulteert in minder strenge standaarden.

“Als producent van high tech materiaal voor kledingstukken en beschermende werkkleding zijn we wel gewend aan hoge eisen en strenge standaarden. De Amerikaanse fabrikanten hebben in de meeste gevallen te maken met dezelfde standaarden, en soms zijn deze zelfs nog strenger. Als Europa en de Verenigde Staten het eens kunnen worden over de TTIP, zou dat ons werk een stuk makkelijker maken,” zei Michael Kamm, CEO van het Duitse bedrijf Sympatex Technologies GmbH dat functioneel textiel produceert.

Wanneer het gaat over de douane kosten, gelooft Euratex dat “zowel de export als de werkgelegenheid in Europa kunnen profiteren van een afschaffing van deze kostenpost”. Deze maatregel zou ook een kostenbesparing opleveren omdat er geen douanebeambten meer worden ingezet en ook de hoeveelheid papierwerk zal verminderen. Op dit moment geldt bijvoorbeeld nog een invoerbelasting van meer dan 28 procent op een vrouwenjas.

Ook het hanteren van verschillende regels voor het gebruik van labels zou binnenkort iets uit het verleden kunnen zijn. “Wat in Europa ´elastan´ wordt genoemd, staat in de Verenigde Staten bekend als ´spandex´ waardoor alle labels moeten worden veranderd voor de verkoop in de Verenigde Staten. Voor kleine bedrijven is het haast onmogelijk te exporteren naar de Verenigde Staten, en deze overeenkomst zou voor hen een nieuwe markt opleveren,” vindt Norbert Blanc, beleidsadviseur van de CEO van DMC: een Franse producent van borduurgaren, stoffen en naalden.

Tekst: Simone Preuss voor FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking May-Anne Oltmans.

DMC
sympatex technologies gmbh
TTIP