• Home
  • Nieuws
  • Business
  • TVL-regeling: 1 miljard euro naar de groot- en detailhandel

TVL-regeling: 1 miljard euro naar de groot- en detailhandel

Door Esmee Blaazer

1 nov 2021

Business

Beeld: Amsterdam 2020. Eigendom: Aygin Kolaei voor FashionUnited

In de totale looptijd van 16 maanden werden ruim 351.000 aanvragen voor de coronasubsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ingediend. Tot nu toe is in totaal 6,2 miljard euro aan TVL-steun toegekend, zo heeft het Ministerie van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt.

Van de 6,2 miljard euro, ging het meeste naar horeca & hotels (1,8 miljard euro), de groot- en detailhandel (1 miljard euro) en naar cultuur, sport en recreatie (750 miljoen euro).

TVL-regeling beëindigd

De TVL werd op 20 mei 2020 aangekondigd als onderdeel van het corona steun- en herstelpakket om ondernemers te ondersteunen bij het betalen van hun vaste bedrijfslasten. Er waren vijf periodes waarin steun kon worden aangevraagd en de regeling werd tijdens de looptijd diverse malen uitgebreid.

In het derde kwartaal van 2021 hebben ruim 35.000 ondernemers een aanvraag gedaan, zo is in de berichtgeving te lezen. Het gaat om bedrijven die in die periode minimaal 30 procent omzetverlies hadden. In vergelijking met het tweede kwartaal is het aantal aanvragen ongeveer gehalveerd. De aanvraagperiode voor de laatste TVL-tranche (derde kwartaal 2021) liep tot afgelopen vrijdag. De totaalbedragen zullen de komende tijd echter nog oplopen. Dat hangt samen met de afhandeling van nog openstaande aanvragen, zo wordt gemeld.

“Heel veel ondernemers kijken terug op een ontzettend zware en onzekere tijd. De verplichte sluiting, lockdown, anderhalve meter afstand en avondklok hebben ons bedrijfsleven hard geraakt. Inmiddels herstelt de economie zich en nog niet alle, maar wel veel bedrijven zijn ‘back in business’," zegt Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) in het nieuwsbericht. "Dat is vooral dankzij de veerkracht van de ondernemer. Maar ook de TVL, als één van de pijlers uit het steunpakket, heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.”

CORONAVIRUS
Detailhandel
TVL