• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Tweederde oud V&D-personeel heeft weer een baan

Tweederde oud V&D-personeel heeft weer een baan

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Nagenoeg een jaar na de ondergang van V&D hebben de meeste oud-werknemers een nieuwe baan gevonden. Tenminste 7.000 van de ruim 10.000 ontslagen medewerkers waren binnen een half jaar na het faillissement alweer aan het werk. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde cijferanalyse van het UWV. Vooral de oudere werknemers lijken echter moeite te hebben met het vinden van een nieuwe baan.

In de leeftijdsgroep 25 tot 50 jaar was 64 procent van de oud-V&D’ers na een half jaar weer onder de pannen. Met name het jongere personeel had snel een nieuwe baan. Van alle oud-medewerkers onder de 25 jaar, zo’n 61 procent van het totaal aantal werknemers, was vier op de vijf vrijwel direct weer aan het werk. Bij de oudere personeelsleden was dit juist omgekeerd: slechts een op de vijf van hen, zo’n 308 van de 1.400, vond snel werk.

Volgens Rob Witjes, hoofd Arbeidsinformatie bij het UWV, had zo’n 80 procent van die laatste groep een vast dienstverband bij de winkelketen. “Al in de fase dat V&D ongunstig in het nieuws was, zochten jongere werknemers hun elders,” zegt hij tegenover Het Parool. “Oudgedienden daarentegen bleven, omdat ze overtuigd waren van een doorstart. Zij konden zich niet voorstellen dat V&D zou verdwijnen en daarmee hadden ze al meteen een zoekachterstand op hun jongere collega’s.”

Meeste oud-werknemers V&D na een half jaar weer een baan

Iets meer dan de helft van de werknemers vond na het faillissement van V&D weer werk in de detailhandel. Zo’n 10 procent ging aan het werk in de horeca, 9 procent in de zakelijke dienstverlening en 7 procent in de gezondheidszorg, terwijl 6 procent in de uitzendbranche terechtkwam. Van deze groep hebben de meeste medewerkers een tijdelijk contract gekregen. Bijna een vijfde is aan de slag als oproepkracht en slechts 14 procent heeft een vast contract.

”Minder goede arbeidsvoorwaarden en minder zekerheid dan bij V&D. Kortom, onze constatering dat het merendeel van de ex-V&D’ers weer aan de slag is, vraagt wel om een nuancering,” aldus Witjes tegen de krant, benadrukkend dat V&D indertijd veel minder met oproepkrachten werkte dan retailers nu doen. “Het is niet zo dat ze nu allemaal weer op hun oude niveau werken en gelukkig zijn.”

Vakbonden reageren voorzichtig positief op resultaten

Hoewel begin dit jaar veel winkelketens failliet gingen, spreekt het UWV in haar analyse van “een goede score die past in het beeld van de detailhandel”. Het aantal WW-aanvragen in de detailhandel steeg met slechts 1 procent ten opzichte van vorig jaar, waardoor het voorspelde rampjaar uitbleef. “Had het bankroet twee jaar eerder plaatsgevonden, dan was de situatie heel anders geweest,” zegt Witjes.

De vakbonden FNV en CNV hebben voorzichtig gereageerd op de resultaten, hoewel ze zich wel zorgen maken over het lage aantal oudere werknemers dat een baan heeft gevonden. “Bijna niemand krijgt nog een vaste baan in de detailhandel. Bij veel werkgevers is het standaard beleid om mensen na drie tijdelijke contracten de laan uit te sturen," zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. “Dat zoveel V&D'ers buiten de detailhandel zijn terechtgekomen, komt doordat ouderen noodgedwongen verder kijken. Zij vrezen de concurrentie met jongeren niet aan te kunnen," vult Witjes van het UWV aan.

In het derde kwartaal van 2017 verwachten de curatoren van V&D meer duidelijkheid te kunnen geven over de oorzaak van de ondergang. Tot die tijd zullen zij onderzoek uitvoeren door middel van onder andere interviews met betrokkenen en vragenlijsten voor werknemers, leveranciers en verhuurders van V&D en La Place.

Beeld: FashionUnited

V&D