• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Twintigjarige strijd over strepen Adidas en H&M beëindigd

Twintigjarige strijd over strepen Adidas en H&M beëindigd

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De juridische strijd over twee strepen die H&M in 1997 gebruikte is eindelijk tot zijn einde. Tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank van Den Haag is besloten dat de strepen te veel lijken op de drie strepen van Adidas. De Zweedse keten mag daarom nooit meer sportkleding op de markt brengen met parallelle strepen en de strijd tussen de twee merken is daardoor definitief tot zijn einde.

In de ‘Work Out’-collectie van H&M werden destijds twee strepen gebruikt over de hele lengte van broekspijpen en bij de hele lengte van de mouwen van een shirt. In 1997 moest H&M de verkoop van de collectie al staken, maar Adidas wilde voorkomen dat de keten ooit met soortgelijke kleding kwam. Destijds werd het Zweedse merk al gevraagd een onthoudingsverklaring te tekenen, maar H&M weigerde dit altijd.

H&M ging tegen het eerdere verbod op de ‘Work Out’-collectie in omdat strepen op kleding een trend zijn waar het merk graag aan mee wil doen. Adidas heeft echter zijn strepen in de jaren zeventig al als Benelux-beeldmerk laten registreren. Het gaat hier om strepen van gelijke breedte waar de ruimte tussen de strepen dezelfde afmeting hebben als de streep zelf. De strepen contrasteren daarbij met de basiskleur van het kledingstuk.

In de rechtszaak voerde H&M aan dat de ruimte tussen de strepen niet gelijk was aan de breedte van de strepen. Volgens de rechter was het verschil echter zo miniem dat het beoogde publiek dit niet zou kunnen zien. Ook het feit dat het bij H&M ging om een zwarte broek met witte strepen in plaats van andersom, hield niet stand in de verdediging van de keten.

Beeld: Adidas Facebook

Adidas
H&M